brijunsko kazalište

Kralj Lear - zaštitni znak Ulyssesa

| Autor: Vanesa BEGIĆ
(Arhiva Glasa Istre)

(Arhiva Glasa Istre)


Otvorenje ovogodišnje sezone Kazališta Ulysses bit će 19. srpnja uz predstavu "Prosjačka opera", remek-djela autorskog dvojca Bertolta Brechta i Kurta Weilla, u režiji Lenke Udovički. U predstavi sudjeluje veliki glumački ansambl koji uključuje i brojna poznata imena: Martina Čvek, Bojana Gregorić Vejzović, Anica Kontić, Ana Kvrgić, Lana Meniga, Barbara Nola, Mada Peršić, Maja Posavec, Tara Rosandić, Dijana Vidušin i Deni Sanković.

Prijevod s njemačkog potpisuje Karlo Hubak, koji je i dirigent, muzički voditelj i aranžer, dok je dramaturginja Željka Udovičić Pleština. Koreograf je Staša Zurovac, scenograf i dizajner svjetla Deni Šesnić, a kostimografkinja Bjanka Adžić Ursulov. Za glazbeni je segment zadužen Nigel Osborne, a dizajner zvuka je Davor Rocco.

Uvijek pa i sad

"Prosjačka opera" ili "Opera za tri groša" (njem. Die Dreigroschenoper) je mjuzikl čiji je autor teksta i libreta njemački dramatičar Bertolt Brecht, a glazbu je komponirao Kurt Weill. Njima je pomogla prevoditeljica Elisabeth Hauptmann i scenograf Caspar Neher. Predstavljala je adaptaciju "Prosjačke opere", baladne opere engleskog skladatelja Johna Gaya iz 18. stoljeća.

Kazalište Ulysses utemeljili su glumac i redatelj Rade Šerbedžija te pisac, danas nažalost pokojni, Borislav Vujčić. To je kazalište 2001. godine, slavna britanska filmska i kazališna glumica Vanessa Redgrave, uz sudjelovanje Mostarske sinfoniette, svečano otvorila dobrotvornim koncertom.

Prva je predstava bila Shakespeareov "Kralj Lear" u režiji Lenke Udovički, s Radom Šerbedžijom u naslovnoj ulozi, a ta je predstava postala zaštitni znak ovoga teatra te jedina predstava koja je o(p)stala tijekom svih tih godina.

Kroz godine, na repertoaru su se našle brojne predstave raznolikih izvođača i tematika: od Euripidove "Medeje" 2002., s Mirom Furlan i Aleksandrom Cvjetkovićem, Weissove drame "Marat/Sade", 2003., s Radom Šerbedžijom i Zlatkom Vitezom, do "The Good Body" američke spisateljice i feministkinje Eve Ensler, odigrane iste godine.

Prava oluja

U predstavi "Play Beckett" 2004., zajedno su zaigrali Pero Kvrgić, Zijah Sokolović, Ivica Vidović i Rade Šerbedžija. Tijekom te 2004. godine, održan je i projekt "Core Sample – Goli otok" 1949.-1956., gdje su sudjelovale međunarodne glumačke zvijezde: Amanda Plummer, Caroline Jones, Lynn Redgrave i Vanessa Redgrave.

Goran Navojec bio je "Hamlet" u istoimenoj predstavi 2005., a 2006., upriličen je "Tesla Electric Company" u režiji Tomaža Pandura. Godinu kasnije u režiji Darka Rundeka i Rade Šerbedžije izvedene su "Balade Petrice Kerempuha, dok je središnja predstava sezone bila "Pijana noć 1918." - sve u znaku Krleže.

U sezoni 2008., Kazalište Ulysses premijerno je izvelo dva naslova: Camusov "Kaligula", u režiji Tomaža Pandura i "Romeo i Julija ‘68" u režiji Lenke Udovički, kojom je obilježilo četrdesetu obljetnicu burnih svjetskih događaja iz 1968. Godinu kasnije publika je mogla pogledati Molierov "Don Juan" s Rakanom Rushaidatom u naslovnoj ulozi.

Svoju desetu, jubilarnu sezonu 2010., Kazalište Ulysses započelo je velikim koncertom u pulskoj Areni "Odiseja". Premijerni naslov sezone bila je Shakespeareova "Oluja" u režiji Lenke Udovički, s Radom Šerbedžijom u ulozi Prospera, a tijekom premijere, otok je zahvatila i prava ljetna oluja!

U sezoni 2011. Kazalište Ulysses premijerno je uprizorilo predstavu "Cabaret Brecht – Zadrživi uspon Artura Uija" u režiji Lenke Udovički s Ozrenom Grabarićem u glavnoj ulozi. Sezonu 2021. obilježile su premijerna izvedba "Odiseja" Gorana Stefanovskog u režiji Aleksandra Popovskog, kao i "Pokojnik" Branislava Nušića u režiji Lenke Udovički, a sezonu 2013. obilježio je Ivo Štivičić uz predstavu "Shakespeare u Kremlju" u režiji Lenke Udovički.

Poruka mira

U sezoni 2014. Staša Zurovac režirao je "Sprovod u Theresienburgu", a godinu kasnije u predstavi "Antigona – 2000 godina kasnije", osim Rade Šerbedžije zaigrali su glumci sarajevskog kazališta MESS, kao i riječki studenti glume i medija. Druga premijera te godine bila je uprizorenje drame Borne Vujčića "Pečat". U 16. sezoni Lenka Udovički postavila je predstavu "Shakespeare ljetne noći – varijacije", a tu je sezonu posebno obilježilo gostovanje britanskog kazališta Almeida te predstava "Richard III." uz Ralpha Fiennesa i Vanessu Redgrave.

Zatim je 2017. godine premijerni naslov bio "Doručak šampiona" u režiji Puljanina Aleksandra Švabića sa Slavkom Štimcem u glavnoj ulozi.

U sezoni 2018. Lenka Udovički postavila je Euripidove "Bakhe", a godinu kasnije bila je tu predstava "Tko se boji Virginije Woolf" gdje glume Rade Šerbedžija i Katarina Bistrović Darvaš.

Potom je tu bila tužna 2020. godina u znaku korone uz koncert koji se pratio s brodova i otvorenje spomen-sobe posvećene Joyceu, a 2021. "Nosorog", 2022. odigran je "Tramvaj zvan čežnja", a prošle godine "Othello" u suradnji triju teatara iz isto toliko zemalja (Hrvatska, Bosne i Hercegovina i Ukrajina) sa snažnom porukom mira.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater