veliko priznanje

Pulska dramska pedagoginja Marijana Perišić dobitnica nagrade "Zvjezdana Ladika"

| Autor: Vanesa BEGIĆ
(Promo)

(Promo)


Marijana Peršić, dramska pedagoginja Dramskog i plesnog studija Istarskog narodnog kazališta dobitnica je nagrade za najbolji dramski i pedagoški rad "Zvjezdana Ladika". Nagrada je dodijeljena na 26. Susretu profesionalno vođenih kazališta za djecu i mlade Hrvatskog centra ASSITEJ u Hvaru, a dobila ju je za forum-predstavu "Pravi izbor?".

Stručni žiri u sastavu: redatelj Goran Golovko, dramaturginja Dina Vukelić i glumica Lukrecija Tudor, nakon devet odgledanih predstava dodijelili su tri nagrade. Već spomenutu Marijanu Peršić, zatim nagradu za najbolju predstavu u cjelini Dramskom studiju Dada KD Pinklec za predstavu "Posljednja pahulja". Posebno priznanje za skupnu igru ansamblu Dramskog studija "Ivana Jelić" HNK-a u Šibeniku za predstavu "Slušajte nas".

Nasilje u adolescentskim vezama

Hrvatski centar ASSITEJ osnovan je 1996. godine kao ravnopravni član ka­zališne organizacije ASSITEJ koja okuplja nacionalne centre iz cijeloga svijeta. Forum-predstava "Pravi izbor?" Dramskog i plesnog studija INK otvorila je 15. travnja u Hvarskom kazalištu 26. Susrete profesionalno vođenih kazališta za djecu i mlade Hrvatskog centra ASSITEJ. Domaćin i suorganizator Susreta, pored Hrvatskog centra ASSITEJ, ove je godine Dramski studio mladih Hvar.

Interaktivna predstava "Pravi izbor?" govori o nasilju u adolescentnim vezama. Kroz priču upoznajemo likove koji se međusobno isprepliću u složenim međuljudskim odnosima. Dvoje ljudi upoznaju se i zaljubljuju, a njihov ispočetka skladan život pretvara se u neravnopravan odnos dvoje mladih bića. Izvođači su polaznici Dramskog i plesnog studija INK-a Noel Smailbašić, Maria Burić, Lara Abramović, Matea Kontošić, Tin Buić, Tea Stupar, Marina Bašić i Iris Peršić.

Tehniku forum-kazališta u radu s polaznicima ovoga studija pedagoginja Marijana Peršić koristi već dugi niz godina, a njen je dramski i pedagoški rad te doprinos razvoju scenskog izražavanja kod djece i mladih sada obilježen i drugom u nizu nagradom za dramske pedagoge koja ponosno nosi ime Zvjezdane Ladika. Godine 2010. dobiva nagradu za najbolji umjetničko-pedagoški rad za rad s polaznicima Dramskog studija na predstavi "Iznad duge".

Iznenađenje

- Iskreno, nisam se nadala nagradi, bilo je to iznenađenje. Sudjelovali smo na tom susretu, bili samo na početku, nažalost nismo mogli pogledati sve predstave no bilo je sjajnih predstava, renomiranih autora, kazališta i izvođača. Ono što smo uspjeli vidjeti, bilo je zbilja vrlo kvalitetno.

Ova nagrada nije samo za mene, tu je uračunat cjelokupni rad, izvrsni dramci, a to je nagrada i za sve naše dramce, za sve suradnike koji su prošli kroz ovaj studio tijekom godina. Puno se bavimo forum-kazalištem, nastalo je iz toga dosta zanimljivih predstava, a veliki je bio interes pulskih škola, kao i škola iz cijele Istre za takvim vidom kazališta. Dio sam ovoga studija skoro trideset godina, najprije kao glumica, a zatim i s djecom i mladima.

Najviše godina sam radila s Aleksandrom Bančićem, sjajan kolega, lijepo smo surađivali, a i sa svim drugim dramskim pedagozima i suradnicima kroz godine. Sada mi je puno pomogao i glumac Luka Mihovilović, veli Marijana Peršić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini