ink

FOTO / Praizvedeni "Brodovi od papira" Emme Kliman u režiji Gabrijela Lazića

| Autor: Mladen RADIĆ


Istarsko narodno kazalište opet se dalo u produciranje novih predstava, a ovaj put svečanu praizvedbu je u petak navečer doživio tekst Emme Kliman "Brodovi od papira" u režiji Gabrijela Lazića, a predstava je nastala u sklopu projekta KUMMA odnosno Kreativno umjetničko mentorstvo za mlade autore. Ovo je priča mladih autora i glumaca i pritom jedna priča koja je istovremeno vrlo pulska i prilično univerzalna, a događa se na Praznik rada, prvi svibnja 2019., dakle ne toliko daleko u prošlosti, dok se čeka razrješenje sudbine Brodogradilišta Uljanik za koju više-manje znamo kako je za sada završila. R

azvoj situacije u Uljaniku prelama se na odnosima unutar jedne pulske obitelji čiji tata i mama (Nikola Radoš i Linda Kliman) duguju svoj posao i ekonomsku stabilnost, a time i svoj život upravo Uljaniku. No, mlađa generacija, sin i pogotovo kćerka (Boris Barukčić i Tea Harčević), spisateljica čiji lik vodi gledatelje kroz priču, imaju neki svoj put, a napetost između njih na trenutke je gotovo opipljiva uz tišine i međusobne poglede koje govore više od riječi.

- Svi smo mi izašli iz Uljanikovog trliša, kaže se na početku. Ovo brodogradilište oblikovalo je grad i njegova propast utječe i na ovu obitelj, jednu od mnogih u Puli i Istri, i u toj obitelji dolazi do svojevrsnog rascjepa unatoč osjećaju zajedništva. Dok se starije generacije ne mire s propašću, mlađe generacije shvaćaju da je vrijeme za promjene i da pomoć neće stići. Ili možda hoće?

Jer u "Brodovima od papira" Uljanik je poput nevidljivog, klonulog (ili možda samo privremeno uspavanog?) diva čije su veličine, prisutnosti i utjecaja svi svjesni. "Brodovi od papira" jesu jedna sigurno ispričana pulska priča što se ogleda u scenografiji, trlišima koji stoje na pozornici i koji se koriste u predstavi, ali i u tipičnom pulskom i istarskom govoru koji su glumci odlično savladali iako većina glumačke ekipe nije iz Istre.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini