msui

FOTOGALERIJA / Osam godina Zlatne lubenice: Otvorena izložba finalista nagrade za mlade umjetnike

| Autor: Mihael STOJANOVIĆ


Žiri u sastavu Oleg Šuran, Olga Majcen Linn, Ketrin Milićević Mijošek i Branimir Štivić odabrali su finalistice i finaliste ovogodišnjeg natječaja za Nagradu za mlade umjetnike Zlatna lubenica 8.0, čija je tema bila "O pričama i (s)tvarima".

Od 30 prijava odabrano je 8 finalistica i finalista, a proglašenje pobjednika održano je na izložbi, koja je otvorena jučer u Muzeju suvremene umjetnosti Istre, pobijedila je Puležanka Dora Ramljak. Umjetnici čije se instalacije mogu vidjeti jesu Antonia Magdić, Dora Ramljak, Luka Mahmuljin Udovičić, Manuela Pauk, Nikolina Kuzmić, Petar Vranjković, Sanda Črnelč, ali i jedna Kineskinja iz Shenyanga - Jiao Guo.

Osmo izdanje izložbe

Marino Jurcan, predstavnik udruge Metamedij koja je organizirala izložbu, istaknuo je kako je tema ove manifestacije bila posvećena ljudima i stvarima te kako su projekti ovisili o podrškama različitih institucija i pojedinaca.

Jurcan je izrazio zadovoljstvo što su posjetitelji imali priliku sudjelovati u još jednom kulturnom događaju koji je obogatio prostor muzeja. Naglasio je važnost podrške koju su dobili od istarske županije, Grada Pule te raznih partnera koji su omogućili uspješnu realizaciju projekta.

- Izložba Meta medija započela je 2017. godine, a od tada smo imali čast surađivati s raznim partnerima koji su nam pružili podršku i omogućili da događaj podignemo na jednu novu razinu, istaknuo je Jurcan zahvaljujući svima koji su sudjelovali u organizaciji i promociji manifestacije.

Jedan od ključnih čimbenika uspjeha ove izložbe bio je angažman žirija koji je odabrao pobjednicu među izloženim radovima. Posebno se zahvalio žiriju na njihovom trudu i stručnosti u odabiru najkvalitetnijih radova.

Udruga Metamedij planira nastaviti s organizacijom sličnih kulturnih događaja i radionica u budućnosti te se nada uspješnoj suradnji s autorima i partnerima i nakon završetka ove izložbe.

- Moram spomenuti i Olega Šurana, dizajnera koji je kreirao postav i vizualno rješenje same manifestacije. Njegova kreativnost i stručnost doprinijeli su prepoznatljivosti i specifičnosti ovog događaja, naglasio je Jurcan.

Vladimir Torbica, predstavnik iz Upravnog odjela za kulturu i zavičajnost, u ime župana Miletića iskazao je podršku ovom kulturnom događaju. Ističući važnost kulturnih inicijativa, Torbica je naglasio kako Istarska županija kontinuirano potiče i podržava aktivnosti koje promiču umjetnost i kulturu, s posebnim naglaskom na mlade, umjetnike, kritičare te kulturne institucije.

- Želim izraziti zahvalnost umjetnicima i mentorima koji su svojim radom doprinijeli ovoj izložbi. Posebno me raduje kako današnja mlada generacija drugačije doživljava umjetnost u usporedbi s nama. Shvaćamo da ulaganjem u mlade investiramo u budućnost, stoga se zahvaljujem svima koji su podržali ovaj događaj i potičem vas da nastavite s istim entuzijazmom i podrškom, rekao je Torbica.

Marijeta Bradić, autorica koncepta izložbe, podijelila je svoje promišljanje o temi natječaja i izložbe, ističući kako su se odmakli od uobičajenih okvira kako bi dublje istražili temu. Bradić je naglasila kako su odlučili preispitati svjetonazor koji je duboko ukorijenjen u zapadnoj filozofiji, a koji često promatra čovjeka kao entitet odvojenog od njegovog življenog okoliša, kao nešto što je odvojeno od neživog i anorganskog.

- Naša ideja bila je ispitati ove konvencionalne shvaćanja i otvoriti prostor za novu perspektivu koja bi uključivala i integrirala čovjeka u njegov životni okoliš na suptilan i kompleksan način", objasnila je Bradić.

Ketrin Milićević Mijošek, ravnateljica Muzeja suvremene umjetnosti Istre, proglasila je pobjednički rad na svečanosti dodjele nagrada. Istaknuvši važnost uloge žirija u odabiru pobjednika, Milićević Mijošek je naglasila kako je proces odabira bio izazovan te kako su finalistima zahvalni na stvaranju iznimno vrijedne priče koja je obogatila ovu izložbu.

Quicksilver: Valute zatvorenog kruga

Dora Ramljak, s instalacijom "Quicksilver: Valute zatvorenog kruga" dobitnica je nagrade. Iznenađeno je primila priznanje na Zlatnoj lubenici, naglasivši da joj je ovo prvi put sudjelovanja na ovom natjecanju.

- Nisam očekivala ovaj uspjeh, posebno s obzirom na to da je ovo moj prvi put na Zlatnoj lubenici. Drago mi je vidjeti kako natjecanje raste i kako se pridružuju talentirani umjetnici", izjavila je Ramljak.

Govoreći o svom radu, istaknula je kako je još uvijek u procesu razvoja. - Moj rad istražuje spoj znanosti, umjetnosti i nove tehnologije te se nadam da ću nastaviti širiti njegove granice i dublje istraživati ove teme, istaknula je.

Kroz rad povezuje svoje područje, koje dijeli s obitelji: ribarstvo. Ramljak je surađivala s brojnim institutima u Hrvatskoj kako bi razvila nove materijale za proizvodnju energije i algi, a istaknula je i svoje iskustvo rada na sličnom projektu u Italiji. Po struci je fotografkinja, ali bavi se dizajnom i umjetničkim istraživanjem.

O samoj instalaciji

Dora Ramljak istražuje koncept autoimuniteta u suvremenoj demokraciji, koristeći pravne temelje. Autoimunitet je paradoks koji pokazuje teškoće suživota različitih entiteta u istom prostoru i vremenu.

Njezin rad se fokusira na istraživanje razine teških metala u ribljim tkivima u Jadranskom moru, s obzirom na potencijalni utjecaj na autoimunitet kod ljudi i riba. Njezin audiovizualni esej koji se emitira uz pomoć projektora, oslikava ovo istraživanje na vizualno atraktivan način.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater