akademski slikar i restaurator

U Multimedijalnom centru u Rovinju predstavljena monografija "Egidio Budicin. Između stvaranja i obnavljanja / Tra creazione e restauro"

| Autor: Glas Istre
(Foto: Muzej grada Rovinja)

(Foto: Muzej grada Rovinja)


Ni kišno vrijeme nije smelo brojne poklonike rada akademskoga slikara i restauratora Egidija Budicina da prisustvuju predstavljanju monografije "Egidio Budicin. Između stvaranja i obnavljanja / Tra creazione e restauro". Iako već dugi niz godina Egidio ne živi u Rovinju, njegov ga je rodni grad dočekao s posebnom toplinom.

Nakon uvodnog pozdrava ravnateljice muzeja Vilme Bartolić i spontane zahvale Egidija Budicina koji se obratio na lokalnom rovinjskom dijalektu, okupljenima se obratio gradonačelnik Rovinja Marko Paliaga istaknuvši zadovoljstvo što je grad imao priliku sudjelovati u realizaciji knjige posvećene njihovom sugrađaninu.

(Foto: Muzej grada Rovinja)(Foto: Muzej grada Rovinja)

Nakon njega riječ je preuzeo Boris Mostarčić, ravnatelj Hrvatskog restauratorskog zavoda, koji je suizdavač monografije i u kojemu je Egidio Budicin proveo najveći dio svog profesionalnog života radeći kao restaurator. Istaknuo je da su većim dijelom restauratori koji rade u Zavodu ujedno i umjetnici, ali da je ovo prva monografija koja vrednuje i umjetnički i restauratorski rad.

(Foto: Muzej grada Rovinja)(Foto: Muzej grada Rovinja)

Iva Körbler, povjesničarka umjetnosti i autorica teksta u monografiji koji obrađuje Budicinom stvaralački opus, istaknula je važnu ulogu Rovinja u likovnom životu druge polovice 20. stoljeća te kako će ova monografija našoj likovnoj javnosti približiti apstraktni i očišćeni istarski pejzaž Egidija Budicina. Posebno je naznačila da u hrvatskom slikarstvu osim Budicina ne postoji umjetnik čiji crno-bijeli spektar sadrži toliko boje jer Egidijova crna je crna koja prima svjetlo i u njoj se vidi refleksija sunca. On je senzibilni umjetnik koji se ne predstavlja velikom gestom, već monokromatskom meditativnom apstrakcijom koja je prepoznatljiv i neponovljiv rukopis Egidija Budicina.

Ovom monografijom Budicin je postavljen u glavni tijek hrvatskoga slikarstva, u sam vrh struke gdje i pripada, ali kako nije puno izlagao ostao je manje zamijećen u javnom prostoru.

Dalje je Boris Mostarčić pročitao izlaganje Ferdinanda Medera koji potpisuje teksta o Budicinovpm restauratorskom opusu, ali je i njegov dugogodišnji kolega i prijatelj. Kratko je iznesen njegov profesionalni životni put, od prvog zaposlenja u Arheološkom muzeju Istre do rada s mladima na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu tijekom kojeg je restaurirao umjetnine na gotovo cijelom području Hrvatske.

(Foto: Muzej grada Rovinja)(Foto: Muzej grada Rovinja)

Ravnateljica Bartolić istaknula je i Budicinov dizajnerski rad u poznatim istarskim turističkim tvrtkama. Umjetnik je stoga dao i svoju dizajnersku notu u oblikovanju same monografije koju je oblikovala Tina Ivezić. Posebno se zahvalila povjesničaru umjetnosti i bivšem ravnatelju rovinjskoga muzeja Argeu Curtu bez čije bi pomoći bilo teško prikupiti radove iz drugih ustanova i privatnih zbirki, a koji je bio i Egidijev cimer za vrijeme studija te postavio i napisao predgovor za njegovu prvu izložbu održanu 1975. godine te Elizabeti Rogović i Tajani Ujčić koje su uredile monografiju, kao i onima koji su financijski omogućili da se monografija realizira.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater