faks sings

Održan proljetni ciklus festivala zborova: Pjevači iz Mađarske, Češke, Austrije i Italije oduševljeni Istrom

| Autor: Gordana ČALIĆ ŠVERKO
Zbor Robert Fuchs iz Austrije u razgledu Rovinja (Press)

Zbor Robert Fuchs iz Austrije u razgledu Rovinja (Press)


FAKS festival amaterskog kulturnog stvaralaštva okupio je zborove na prvom dijelu proljetnog ciklusa FAKS Sings - međunarodnog festivala zborova.

Sudjelovalo je više od 250 pjevača iz Italije, Austrije, Češke i Mađarske, a muzicirali su sa lokalnim zborovima Umjetničke škole Poreč i Zborom "Roženice" iz Pazina na koncertima u sklopu festivala.

(Snimio Manuel Paljuh)Zbor Boni Pueri iz Češke na koncertu u Vrsaru (Snimio Manuel Paljuh)

Festivalski spoj turizma i kulture

Na prvom volumenu FAKS festivala sudjelovali su zborovi: The Czech Boys Choir Boni Pueri iz Češke, PTE Women’s Choir i Bela Bartok girls choir iz Mađarske, Robert Fuchs Kirchenchor Frauental iz Austrije i Corali Unite "G. Rossini - Citta’ di Mirandola" iz Italije. Svi gostujući zborovi bili su smješteni u resortu Belvedere u Vrsaru te je festival bio spoj turizma i kulture.

Pjevači su uživali u odličnoj hrani i smještajnim kapacitetima uz samo more, imali su prilike posjetiti Rovinj i Vrsar te uz pomoć profesionalnih vodiča upoznati sve ljepote primorskih gradova. Uz to, svi su sudionici festivala gostovali u Pazinu te uživali u istarskoj gastronomiji u agroturizmu Krculi.

U četiri dana održana su četiri koncerta, dva u Vrsaru te po jedan u Poreču i Pazinu, a upriličen je i atraktivan zajednički nastup svih pjevača u Rovinju ispred crkve sv. Eufemije, radionica vokalne tehnike i zajednička proba pod vodstvom maestre Ines Kovačić Drndić, inače i predsjednice FAKS festivala, prilikom koje su pjevači naučili svečanu istarsku pjesmu "Krasna zemljo, Istro mila" i odlomak iz mjuzikla "Jalta, Jalta" Alfija Kabilja, "Neka cijeli ovaj svijet".

(Snimio Manuel Paljuh)Zbor Bela Bartok iz Madarske na koncertu u Pazinu (Snimio Manuel Paljuh)

Uz to, na festivalu je održan i okrugli stol svih dirigenata i predstavnika zborova koji su razgovarali na temu zborskog amaterizma i razmijenili iskustva i zanimljive detalje vođenja amaterske umjetničke skupine u zemljama iz kojih dolaze.

Zanimljivo je, naglasila je Ines Kovačić Drndić, kako se dio gostujućih zborova vraća dva, tri pa i više puta na FAKS festival što je pravi dokaz da je Istra atraktivna destinacija za kulturni turizam u pred i posezoni. FAKS festival - međunarodni festival kulturnog stvaralaštva je međunarodna manifestacija kulturnog, edukativnog i zabavnog karaktera pokrenuta 2014. godine s tendencijom poticanja cjeloživotnog učenja i ljubavi prema umjetnosti i kreativnom stvaralaštvu te poticanju dolaska umjetnika amatera u Istru.

(Snimio Manuel Paljuh)Predstavnici zborova u crkvi sv. Marije od mora u Vrsaru (Snimio Manuel Paljuh)

Više od 800 umjetnika godišnje

Festival se sastoji od međunarodnog festivala zborova u proljetnom terminu i međunarodnog festivala folklora i tradicijskih plesova u jesenskom terminu te godišnje okuplja više od 800 amaterskih umjetnika svih generacija i profesija te tako promiče međugeneracijsku solidarnost, inkluzivno uključivanje građana u amaterske glazbene aktivnosti i produkciju u cilju zadovoljavanja kulturnih potreba građana.

Organizator festivala je ARS CULTURA - udruga za promicanje kulture i izvedbene umjetnosti, a partneri u organizaciji su Maistra te turističke zajednice Vrsara, Rovinja i središnje Istre.

Istra će od 9. do 12. svibnja ugostiti novih 200 pjevača na drugom proljetnom izdanju FAKS Sings festivala. Ulaz na sva događanja i koncerte festivala je slobodan.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom