Kazalište Ulysses

"Kralj Lear" po dvadeset i treći put na Brijunima

| Autor: Vanesa Begić
"Kralj Lear" u tvrđavi Minor (PROMO/Kazalište Ulysses)

"Kralj Lear" u tvrđavi Minor (PROMO/Kazalište Ulysses)


I ove godine u sklopu sezone Kazališta Ulysses na Brijunima je odigran Shakespearov "Kralj Lear" s Radom Šerbedžijom u glavnoj ulozi. To je ujedno dvadeset i treća godina kako Ulysses ima na repertoaru Shakespearovu tragediju i jedno od najvećih djela svjetske književnosti.

Kiša i loše vrijeme su nažalost spriječili da se predstava odigra četiri puta kako je bilo predviđeno, ali ju je publika mogla viodjeti dva puta na tvrđavi Minor na Malom Brijunu.

"Kralj Lear" je prva predstava, u režiji Lenke Udovički, koju je 2001. godine realizirao mali producentski tim Ulyssesa, ne sluteći da će postati kultna predstava ovog kazališta i izvoditi se s velikim uspjehom godinama. U "Kralju Learu" nastupili su mnogi eminentni glumci. Jedino do danas u svim izvedbama bio je Rade Šerbedžija, kojem je to i jedna od najzahtjevnijih, ali i najdražih uloga u karijeri.

- Kada smo Borislav Vujčić, Lenka i ja osnivali Ulysses "Kralj Lear" se nametnuo kao logičan početak našeg teatra. Zato što je to drama koja ispituje svijest i savjest čovječanstva, savršena Shakespearova tragedija. Moja sudbina često se poklapala s learovskom pa iako nisam imao to learovsko iskustvo s razočaranjima u obitelji ipak je ta learovska patnja i sva razočaranja u čovjeka i čovječnost našla prave tonove i u mojim godinama, kazao je Šerbedžija. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater