premijera

"Medeja" u režiji Franke Perković 19. travnja u Gavelli

| Autor: Hina
(Snimila Kim Cuculić /Novi list)

(Snimila Kim Cuculić /Novi list)


Premijera predstave "Medeja" Euripida, u režiji Franke Perković, kojom redateljica propituje kako gledamo na tragičnu, proturječnu mitološku junakinju i njezinu patnju, održat će se u petak, 19. travnja u Gradskom dramskom kazalištu Gavella u Zagrebu.

Redateljica postavlja pitanje na koji način treba gledati Medeju - kao mit, kao sudbinu jedne žene, a možda i više njih, ili kao kolektivno prokletstvo, ili je ona u svojoj drugosti, uvijek osuđena na nečiji pogled, projekciju i predrasudu pred kojima izmiče, priopćeno je u utorak iz GDK Gavella.

"Medeja je tragična junakinja dok ne počini  najgori zločin, ona je i divlja, zazorna strankinja, ali i mudra, pametna i razborita, prihvaćena naša, ona je majka i nemajka, malo božanstvo i punokrvno ljudsko biće, u njoj razlijevaju i ljubav i očaj i žudnja i mržnja, njen se svijet raspada dok svijet oko nje zaziva na sklad i red i stabilnost", dodaje se.

Euripid u originalnome tekstu progovara o položaju žene u tadašnjem grčkom društvu, no mnogi ondašnji problemi i pitanja zrcale se i danas. Predstava se oslanja i na neke suvremene esejističke tekstove, feministička čitanja i dramska promatranja.

Glumački ansambl čine: Dijana Vidušin, Tena Nemet Brankov, Nikola Baće, Đorđe Kukuljica, Ksenija Pajić, Nela Kocsis, Tara Rosandić. Mada Peršić, Ivana Bolanča te Ognjen Bogunović, Martin Bistrica i Borna Gošić.

Prevoditeljica je Lada Kaštelan, dramaturg predstave je Dino Pešut, scenografkinja je Nina Bačun.

Za kostime zadužena je Marita Ćopo, Ana Kreitmeyer je suradnica za scenski pokret, a oblikovatelj svjetla je Zdravko Stolnik.

Nakon premijere, "Medeja" je u Gavelli na rasporedu 1., 2., 4., 11. i 12. ožujka.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum