NEBESKI SPEKTAKL

UPERITE POGLED KA NEBU: Večeras je noć zvjezdanih strijela, sa sjajnim i sporim meteorima, Geminidima

| Autor: Marino TUMPIĆ
Ilustracija (Foto: Sky&telescope)

Ilustracija (Foto: Sky&telescope)


Prema prognozama zemaljskog vremena za Istru ovih ćemo dana i noći imati razdoblja i oblaka i vedrine. Vedre noći pri ovim temperaturama podrazumijevaju mraz na staklima automobila taman kada se jutrom nekud žurimo. Tijekom noći u takvim ćemo uvjetima na nebu imati prilike vidjeti poveći broj sjajnih i sporih meteora iz skupine Geminida, najviše pred jutro.

Geminidi su itekako aktivna i potpuno neopravdano u javnosti zapostavljena skupina zvijezdanih strijela, zvijezda padalica, meteora. Naravno razlog tome su ledene noći kada nije nimalo ugodno izbivati iz topline doma. Vrijeme je blagdana, kultura međusobnog darovanja i lijepih želja najizraženija je upravo u vremenu koje je pred nama. Nitko nam ne brani da i kao odrasle osobe bar povremeno smijemo (i trebamo) biti poput djece te zaželjeti želju sebi ili drugima kad na nebu ugledamo zvijezdu padalicu, zvjezdanu strijelu, meteor.

Skupina Geminida aktivna je u vremenu od 4. do 17. prosinca a maksimum aktivnosti je u noći 13./14. prosinca. Svakako je noć prije i poslije maksimuma itekako primjetan broj markantnih meteora na našem noćnom nebu. Stoga, zateknete li se namjerno ili nenamjerno pod zvijezdama noćas ili predstojećih datuma ugasite ekran mobitela i usmjerite pogled ka nebu. Zaželite nekome lijepu želju i načinite sve da se ona i ostvari, to je preduvjet se želja i ostvari. Počnite večeras!

Foto

(Foto: Sky and telescope)

Geminidi su otkriveni u drugoj polovici XIX stoljeća. Svoje porijeklo vuku od stjenovitog asteroida 3200 Phaethon. Još nam uvijek nije poznato kako je ovaj tek pet kilometara velik asteroid (a koji se ponaša poput kometa) oko sebe "okupio" tako veliki broj malenih nebeskih tijela koji pri uletu u Zemljinu atmosferu stvaraju igrokaz nebeskih krijesnica.

Sjajni Mjesec stvarati će svjetlosnu opstrukciju no oni zaista sjajni meteori itekako će se vidjeti među zvijezdama. Meteori se vide golim okom. Pri promatranju ponajbolje je koncentrirati se na jedan dio neba i sačekati da pozornica zaigra…

Foto

(Foto: Sky and telescope)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum