JERUZALEM

U Jeruzalemu predstavljeni kapiteli stari 2700 godina

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

Izraelski arheolozi u Jeruzalemu predstavili su u četvrtak kapitele koji su bili postavljeni na antičkim stupovima prije 2700 godina, a svjedoče o blagostanju u svetome gradu u razdoblju nakon što je bio gotovo potpuno razaroren. 

Široka oko 50 cm dva vapnenačka bloka s gotovo netaknutima urezima u obliku spirale počivala su na stupovima u vrtu palače koja je potpuno nestala. 

Izraelski arheolog Yaakov Billig kapitele je pronašao u vrijeme gradnje turističkog ureda nekoliko kilometara od staroga grada Jeruzalema.

Kapiteli predstavljaju najraniji eolski oblik, sličan onima u drevnoj Grčkoj, a simbol su kraljevstva Juda utemeljenog 930. godine prije Krista, koje je propalo kada je Jeruzalem osvojio babilonski kralj Nabukodonozor 586. prije Krista.

Palača je vjerojatno bila sagrađena u vrijeme kralja Ezekije kada se Jeruzalem oporavljao od opsade asirske vojske 701. godine pr. Kr. što je rezultiralo gotovo potpunim uništenjem toga grada. 

"To pokazuje da je postojalo izvjesno sigurno razdoblje te je netko rekao da je sigurno sagraditi veliku palaču u tom sektoru  (...) izvan grada", smatra Billig. 

Kapiteli su "izuzetno važni", ocjenjuje arheolog Yuval Baruch i pita se kako to da su oni očuvani, a svi drugi dijelovi palače potpuno su uništeni. 

"Možda su smatrani posvećenima? Ne znam", priznaje Yaakov Billig.

 


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini