ZAGREB

Smotra Sveučilišta u Zagrebu jubilarna, ali prvi put virtualna

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Jubilarna, 25. Smotra Sveučilišta u Zagrebu počela je četvrtak prvi put u online izdanju zbog pandemije koronavirusa, no unatoč tome na tom najvećem hrvatskom sveučilištu vjeruju da će budućim studentima pružiti relevantne informacije o mogućnostima studiranja.

Na jubilarnom 'srebrnom' - 25. izdanju Smotre, koja se tradicionalno održava u studenome, ove godine će se pod motom "Klikni s faksom" do 21. studenoga budućim studentima - maturanticama i maturantima, te svim zainteresiranima, predstaviti 34 sveučilišne sastavnice - 31 fakultet i tri umjetničke akademije.

Prvi put bez sudjelovanja ostalih sveučilišta i veleučilišta

Buduće studentice i studente na početku Smotre pozdravio je rektor zagrebačkoga Sveučilišta Damir Boras i pozvao ih da "budu dalekovidni" pri izboru budućega studija. Jer, istaknuo je, Sveučilište u u Zagrebu pruža im veliku paletu mogućnosti - više od 200 različitih studijskih programa te, smatra, trebaju pažljivo razmotriti sve mogućnosti i odabrati onu najbolju za sebe.

Rektor Boras rekao je da zagrebačko Sveučilište resi bogata tradicija vrsnosti i prepoznatljivosti koja je, ustvrdio je, i njegova današnja odlika što potvrđuju i relevantni podatci.

Podsjetio je kako su se na Smotri tradicionalno predstavljala i ostala hrvatska sveučilišta i veleučilišta izrazivši žaljenje što to ove godine, zbog situacije uzrokovane pandemijom koronavirusa, nije bilo moguće. Zato smo, objasnio je rektor, mogli organizirati samo predstavljanje našega sveučilišta. Ipak, Boras vjeruje, kako će se buduće studentice i studenti moći kvalitetno informirati i o mogućnostima studija na drugim hrvatskim sveučilištima i veleučilištima.

Sveobuhvatnost i akademska snaga Sveučilišta u Zagrebu

Buduće sveučilištarce pozdravio je i ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs poručivši im da će im Smotra, premda u virtulanom obliku, pružiti relevantne informacije o velikoj ponudi Sveučilišta u Zagrebu, te njegovoj sveobuhvatnosti i snazi. 

Napomenuo je kako se maturantice i maturanti nalaze pred važnom odlukom da odaberu onaj studij na kojemu će na najkvalitetniji način i u skladu sa svojim željama, nastaviti obrazovanje i oblikovati svoje buduće profesionalne karijere. Smatra kako je ta odluka posebice važna jer se u načelu donosi jednom u životu.

Ministar se osvrnuo i na izazovno vrijeme u kojemu se Smotra održava, a s tim u vezi, izrazio je nadu da će buduće studentice i studenti iduće akademske godine moći pratiti nastavu "licem u lice". Vjeruje kako će tomu pridonijeti i prve količine cjepiva protiv koronavirusa koje bi se uskoro trebale naći na tržištu, ali i da će im, bez obzira na okolnosti, zagrebačko Sveučilište osigurati kvalitetnu nastavu.

Prvoga dana Smotre predstavili su se fakulteti s tehničkoga i biotehničkoga područja. Predstavljanje je organizirano u hibridnom obliku - u kombinaciji objave digitalnih sadržaja na digitalnim štandovima fakulteta i akademija - promotivni videozapisi, letci, brošure i drugi materijali u PDF ili drugim formatima koji omogućuju preuzimanje i pregled prilagođen mobilnim uređajima), te predstavljanja u kraćim petominutnim intervjuima.

Tako su o posebnostima i razlozima za studiranje baš na njihovu fakultetu govorili profesori i studenti s Arhitektonskoga fakulteta, Fakulteta elektrotehnike i računarstva, Fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije i Fakulteta prometnih znanosti.

Predstavili su se i Fakultet strojarstva i brodogradnje, Geodetski, Geotehnički i Građevinski fakultet, Grafički, Metalurški, Rudarsko-geološki-naftni i Tekstilno-tehnološki fakultet, te Agronomski fakultet, Prehrambeno-biotehnološki fakultet i Šumarski fakultet.

Virtualna Smotra zagrebačkoga Sveučilišta održava se na podstranici "Smotr@", koja se nalazi unutar postojeće mrežne stranice manifestacije http://smotra.unizg.hr/, a zainteresirani je mogu pratiti i na društvenim mrežama (Facebook, Instagram, Twitter, Linkedln i YouTube).

Svi sadržaji koje sastavnice pripremaju u okviru Smotre ostat će dostupni za sve zainteresirane i nakon 21. studenoga ove godine na mrežnoj stranici www.smotra.unizg.hr, na podstranici "Smotr@".

Ova mrežna stranica ostat će i središnje mjesto za informiranje maturanata, potencijalnih budućih studenata Sveučilišta u Zagrebu te svih zainteresiranih, Naime, kako je istaknuto na zagrebačkome Sveučilištu, ideja ovogodišnje Smotre je da stalno budu dostupne sve informacije u digitalnom obliku vezane uz upise i studiranje.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum