sveti gral fizike

OTKRIĆE ZA NOBELA Možda je pronađena peta prirodna sila

ilustracija

ilustracija


U OSNOVI se kompletna fizika kreće oko četiri sile koje kontroliraju naš poznati i vidljivi svemir, upravljaju svime od proizvodnje sunčeve topline do načina na koji radi vaše prijenosno računalo. To su gravitacija, elektromagnetizam, slaba nuklearna sila i jaka nuklearna sila. Nova istraživanja mogla bi nas dovesti blizu još jedne sile, piše CNN, a donosi Index.hr

Znanstvenici Instituta za nuklearna istraživanja pri Mađarskoj akademiji znanosti (Atomki) objavili su otkrića koja bi mogla biti primjer te pete sile na djelu. Znanstvenici su pomno promatrali kako jedan potaknuti atom helija emitira svjetlo dok se raspada. Čestice su se širile pod neobičnim kutom od 115 stupnjeva, što se ne može objasniti poznatom fizikom.

Vodeći znanstvenik studije, Attila Krasznahorkay, rekao je CNN-u da je ovo drugi put da njegovi suradnici uočavaju novu česticu, koju nazivaju X17, zato što su izračunali njenu masu na 17 megaelektronvolta.

„X17 bi mogla biti čestica koja povezuje naš vidljivi svijet s tamnom tvari“, napisao je Krasznahorkay u odgovoru e-mailom.

Jonathan Feng, profesor fizike i astronomije na Kalifornijskom sveučilištu Irvine, rekao je za CNN da već godinama prati rad mađarske ekipe i vjeruje kako bi njihovo istraživanje moglo biti prijelomno. Ako se njihova istraživanja budu mogla ponoviti, „bit će vrlo jednostavno odlučiti tko će dobiti Nobelovu nagradu“, objasnio je Feng.

Mađarski znanstvenici rade na rezultatima iz 2016.

Prije tri godine mađarski su istraživači objavili sličan rad u Physical Review Lettersu, jednom od najprestižnijih znanstvenih časopisa u fizici. Eksperimentalna ekipa za nuklearnu fiziku proučavala je drugi izotop berilij-8, kako se raspada na osnovne čestice. Vidjeli su elektrone i pozitrone kako se odvajaju od atoma pod neobičnim kutovima. Ova otkrića, koja pokazuju da su se čestice širile iz berilija-8 otprilike pod kutom od 140 stupnjeva, bila su nova i čudna.

„Mi smo uveli tu novu česticu, koju nitko prije nije vidio i čije postojanje se nije moglo objasniti široko prihvaćenim 'Standardnim modelom' fizike čestica, pa ju je trebalo pomno analizirati“, napisao je Krasznahorkay.

Spoznaje Krasznahorkayeva tima isprva nisu privukla mnogo pažnje, ali Feng ih je počeo pratiti. Kaže kako nije želio „ostaviti potencijalno revolucionarna otkrića da leže na stolu“.

Kalifornijski fizičar razvio je teoriju koja objašnjava neobična otkrića

Ukratko, ovo bi moglo promijeniti fiziku kakvu poznajemo ili bi to mogla biti jednostavna laboratorijska pogreška. „Neki su rekli da su upropastili stvar“, kaže Feng, koji je ipak vjerovao da su Mađari u pravu. Njegova istraživačka skupina objavila je rad temeljen na mađarskoj studiji iz 2016. godine, izloživši teoriju za promatranja onoga što je Krasznahorkayev eksperimentalni tim vidio.

Ovu nevidljivu petu silu na djelu se opisuje kao „fotofobičnu silu“, što znači da se radi o česticama koje se „boje svjetla“. Istodobno su nuklearni fizičari širom svijeta počeli tražiti pogreške u mađarskoj studiji te nakon nekoliko godina ostali praznih ruku.

„Neki vrlo poznati nuklearni fizičari proveli su testove“, rekao je Feng. Brojke su se poklapale, a nitko nije mogao ustanoviti ni da je njihova oprema bila pogrešno kalibrirana. Feng kaže kako i njegova ekipa uspoređuje mađarske eksperimente sa „svakim poznatim eksperimentom koji je izveden u povijesti fizike“. Jedini način da se objasni X17 bila je dosad nepoznata „peta sila“.

Otkrića upućuju na Sveti gral fizike

Kako bi razvili svoju ideju iz 2016. godine, Mađari su morali ponoviti rezultate. Njihovi su nalazi iz 2019. godine upravo to. Feng kaže kako vjerojatnost da se radi o nečem drugom osim čestice X17 i nove pete sile iznosi jedan prema trilijun. Dodao je da će otkriće biti potpuno potvrđeno ako neka druga istraživačka skupina bude ponovila ove rezultate na trećoj vrsti atoma, osim berilija i helija. Eksperimentalne istraživačke skupine željne ovakvog rada već su ga kontaktirale.

Bolji uvid u petu silu mogao bi znanstvenike dovesti do toga da joj daju konkretno ime, da bolje shvate njeno djelovanje te da razviju praktičnu primjenu iskorištavanja njene moći. To nas vodi bliže onome što se smatralo Svetim gralom fizike, kojem je težio Albert Einstein, ali ga nikad nije dostigao. Fizičari se nadaju da će stvoriti „jedinstvenu teoriju polja“, koja će sveobuhvatno objasniti sve kozmičke sile od stvaranja galaksija do ponašanja kvarkova.

Ali svemir ne otkriva svoje tajne tako lako. „Nema razloga zaustaviti se na petoj sili. Možda postoje šesta, sedma i osma sila“, zaključio je Feng.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater