ZAGREB

Ministar Fuchs otvorio Informativni dan Europskog istraživačkog vijeća

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Ministar Radovan Fuchs otvorio je u srijedu Informativni dan Europskog istraživačkog vijeća (ERC), koji se održava u virtualnom izdanju, a organiziraju ga Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Agencija za mobilnost i programe EU-a te Europsko istraživačko vijeće. 

Ministar je istaknuo kako je ovo prigoda za hrvatske znanstvenike i istraživače da upoznaju mogućnosti koje im nudi Europsko istraživačko vijeće, najuspješnija agencija za potporu vrhunskim istraživanjima u svijetu, čiji je proračun u sedmogodišnjem razdoblju (2014. -2020.) iznosio 13,1 milijardu eura.

Napredak znanosti i inovacija, naglasio je Fuchs, znatno utječu na rast gospodarstva i stvaranje novih radnih mjesta, a tome u prilog govori i statistika da gotovo 70 posto projekata financiranih potporama Europskog istraživačkog vijeća (ERC) dovelo do velikog napretka u nekom znanstvenom području, od čega su korist imali svi građani Europske unije. 

Ocijenio je kako je iznimno važno ohrabriti hrvatske znanstvenike da svojim projektima priskrbe financijska sredstva Europskog istraživačkog vijeća. 

Čak su dvije trećine projekata namijenjene mladim znanstvenicima do 40 godina, rekao  je Fuchs i dodao kako je od utemeljenja 2007. godine ERC financirao više od 9500 projekata i evaluirao više od 90 tisuća projektnih prijedloga. 

Podsjetio je da su hrvatske institucije nositelji četiri ERC-ova projekta ukupne vrijednosti 6,2 milijuna eura te da hrvatski istraživači i znanstvenici izvan Hrvatske rade na 23 projekta koje financira ERC.

O tomu kako funkcionira Europsko istraživačko vijeće govorila je akademkinja Milena Žic Fuchs, članica Znanstvenog vijeća, vrhovnog tijela ERC-a.

Vodeći hrvatski znanstvenici Stipan Jonjić (Sveučilište u Rijeci), Vernesa Smolčić (Sveučilište u Zagrebu), Šepić (Sveučilište u Splitu), Iva Tolić (Institut Ruđer Bošković) i Nenad Pavin (Sveučilište u Zagrebu) govorili su o tomu kako projekti Europskog istraživačkog vijeća pomiču granice znanja i istraživanja.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater