SAN DIEGO

Manjak T stanica povećava rizike za covid-19 kod starijih

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Manjak određen vrste imunih stanica kod starijih osoba koje su ključne za borbu protiv stranih tijela mogao bi objasniti ranjivost starijih dobnih skupina za covid-19, kažu američki znanstvenici.

Kad mikrobi uđu u tijelo potaknu imuni sustav na odgovor u obliku upale koja nije specifično vezana uz bakterije ili viruse.

Nakon nekoliko dana slijedi precizniji imuni odgovor koji stvara antitijela protiv uljeza zajedno s T stanicama koje ili pomažu u proizvodnji antitijela ili traže i napadaju zaražene stanice.

Prema rezultatima male studije objavljene u srijedu u časopisu Cell, pacijenti oboljeli od covida-19 s blažim simptomima imali su bolji odgovor imunog sustava a posebno jači odgovor T stanica na koronavirus.

Za ljude starije od 65 godina mnogo je vjerojatnije da će imati slabiji odgovor T stanica i slabije koordinirani odgovor imunog sustava na zarazu, napisao je koautor istraživanja Shane Crotty s instituta za imunologiju La Jolla.

Sa starenjem izvori naših nezrelih T stanica presušuju, objašnjava on.

Imamo manje "neiskusnih" T stanica koje se mogu aktivirati kako bi odgovorile na novu zarazu, dodaje on.

Starenje i prorjeđivanje nezrelih T stanica mogu biti vezani faktori rizika koji objašnjavaju neuspjeh u stvaranju konsolidiranog odgovora imunog sustava što povećava izglede za teži oblik covida-19, poručuju znanstvenici.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom