PAZIN

MEĐUNARODNI DAN STARIJIH OSOBA: Savjete starijih osoba trebali bi više uvažiti svi ljudi, a posebice mladi

| Autor: Mirjan RIMANIĆ
Međunarodni dan starijih osoba u Dnevnom boravku za starije osobe Pazin (M. RIMANIĆ)

Međunarodni dan starijih osoba u Dnevnom boravku za starije osobe Pazin (M. RIMANIĆ)


Usluge Dnevnog boravka za starije osobe Pazin koriti 30-ak korisnika, kaže Krbavac Žulić i dodaje kako projekt financiraju Grad Pazin, Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku

U povodu Međunarodnog dana starijih osoba pazinski dogradonačelnik Veljko Brajković sa suradnicima posjetio je korisnike Dnevnog boravka za starije osobe Pazin koji djeluje u sklopu Gradskog društva Crvenog križa Pazin. Pozdravnim se riječima prisutnima obratila ravnateljica GDCK Pazin Marijana Krbavac Žulić.

Dogradonačelnik Brajković je pozdravio korisnike Dnevnog boravka za starije osobe Pazin i čestitao im Međunarodni dan starijih osoba. Naglasio je kako određene stvari u životu možemo spoznati samo kroz iskustvo i školu zvanu život dodajući kako bi savjete starijih osoba trebali uvažiti svi ljudi, posebice mladi koji tek upoznaju svijet i društvo u kojem žive. "Grad Pazin kroz suradnju s Gradskim društvom Crvenog križa Pazin nastoji podržati sve aktivnosti koje građanima starije životne dobi omogućuju što je moguće zdraviji, neovisniji, aktivniji život i potpunu integraciju u društvo", rekao je Brajković.

Smanjiti osamljenost starijih

GDCK je nositelj ključnih izvaninstitucionalnih programa poput Dnevnog boravka, ali i pružanja socijalne usluge pomoć u kući koju Grad Pazin podupire u suradnji s općinama Pazinštine, Istarskom županijom i Ministarstvom za demografiju. Dnevni boravak nastoji očuvati kontinuitet i razviti socijalne usluge koje pridonose poboljšanju kvalitete života starijih osoba u lokalnoj zajednici. To čini povećanjem broj osoba starije životne dobi aktivno uključenih u život lokalne zajednice, te povećanjem broja volontera uključenih u aktivnosti projekta. Na ovaj se način nastoji smanjiti osamljenost osoba starije životne dobi, unaprijediti subjektivni osjećaj općeg zdravstvenog stanja i unaprijediti znanja i vještine kod starijih osoba.

To se postiže kroz sportsko rekreativne aktivnosti, kulturne aktivnosti, kao što su pjevački zbor korisnika "Margarita", čitanje i gledanje filmova, te kreativne radionica izrade didaktičkih pomagala za funkcionalno učenje za djecu s teškoćama u razvoju, radionicu oslikavanja svile, radionicu izrade nakita i ukrasnih predmeta od fimo mase i radionica dekoriranja uporabnih predmeta tehnikom dekupaža. Njeguju se i zabavne aktivnosti poput društvenih igra, kartanja i tomu slično.

Prosječna dob korisnika 78 godina

- Postojeći i potencijalni korisnici projekta su osobe treće životne dobi, odnosno osobe starije od 60 godina, koje u pravilu žive u samačkim staračkim domaćinstvima na području Grada Pazina. Prosječna životna dob postojećih korisnika je 78 godina. Usluge Dnevnog boravka koristi 30-ak korisnika, kaže Krbavac Žulić.

Dnevni boravak također pruža socijalne usluge pomoć u kući. Zahvaljujući ovoj aktivnosti pomaže im se da budu aktivno uključeni u život lokalne zajednice i da što duže i kvalitetnije žive u vlastitom domu. Najčešće usluge koje se pružaju korisnicima su razgovori i druženje, pomoć u socijalnoj integraciji i poticanje međugeneracijske solidarnosti, održavanje čistoće stambenog prostora, održavanje osobne higijene, omogućavanje telefonskog kontakta, dostava lijekova i kontrola redovitog uzimanja lijekova, dostava namirnica ili obroka, pomoć u pripremi obroka, pranje i glačanje rublja, pomoć u obavljanju administrativnih poslova, koordinacija s drugim nadležnim institucijama, pomoć pri kupanju, sitni popravci u kući, bojanje prostorija, košnja trave, piljenje i cijepanje drva i slično.

Pomoć u kući za 80-ak korisnika

Sve navedene usluge pomoći u kući provode četiri gerontodomaćice, jedan pomoćni radnik, voditelj pružanja socijalne usluge pomoć u kući i referentica za opće i računovodstvene usluge, zaposlena na pola radnog vremena. Ovu uslugu mjesečno koristi 80 do 85 korisnika na području Grada Pazina i općina Cerovlje, Gračišće, Karojba, Lupoglav, Motovun, Sveti Petar u Šumi, Tinjan i Žminj.

Korisnici su osobe iznad 65 godina starosti, a ponajprije one koji žive u samačkim staračkim domaćinstvima, niskog su socioekonomskog statusa i lošeg zdravstvenog stanja. U projekt se uključuju na temelju rješenja Centara za socijalnu skrb Pazin i Rovinj ili temeljem suglasnosti jedinica lokalne samouprave na čijim se područjima socijalna usluga pruža. Financiraju ga Ministarstvo za demografiju, Istarska županija i općine Pazinštine.

Pomoć u kući

Uslugu pomoć u kući provode četiri gerontodomaćice, jedan pomoćni radnik, voditelj pružanja socijalne usluge pomoć u kući i referentica za opće i računovodstvene usluge, zaposlena na pola radnog vremena. Ovu uslugu mjesečno koristi 80 do 85 korisnika.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom