WASHINGTON

Lancet pozvao Amerikance da glasaju za promjenu

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Medicinski časopis Lancet u petak je pozvao Amerikance da 3. studenoga glasaju za promjenu, objavljujući uvodnik u kojem se odgovor predsjednika Donalda Trumpa na pandemiju koronavirusa naziva "katastrofom".

Taj medicinski časopis nije eksplicitno podupro demokratskog kandidata Joea Bidena u svom komentaru, nego se fokusirao na pitanje što je spriječilo SAD da "na odgovarajući način odgovori na najveću zdravstvenu krizu u stoljeću".

U tekstu se govori o "ugroženoj mreži socijalne sigurnosti, kontinuiranoj eroziji povjerenja u javni sektor, percipriranom smanjivanju odgovornosti savezne vlade, te političkom miješanju u ključno javnozdravstveno tijelo u zemlji", Agenciju za kontrolu i spriječavanje bolesti.

To je "kulminiralo katastrofalnim američkim odgovorom na pandemiju koronavirusa", kaže se u tekstu.

Trumpovo upravljanje pandemijom ključna je tema predizborne kampanje, gdje je predsjednik optužen za potkopavanje znanstvenih institucija i širenje lažnih informacija.

Sjedinjene Države su zemlja najpogođenija pandemijom na svijetu, s gotovo devet milijuna zaraženih i preko 228.000 umrlih. U četvrtak je objavljeno da SAD ima rekordni broj novih slučajeva, više od 90.000 dijagnoza u 24 sata.

U Lancetovom uvodniku stoji da se Amerika suočava s neprekidnom devalvacijom znanosti, te se podsjeća da se Trumpova administracija povukla iz više međunarodnih ugovora i agencija, među ostalim Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

"S toliko toga izgubljenog i toliko toga što je još na kocki, predsjednički izbori 2020. su dobar trenutak da američko izborno tijelo prigrli promjenu na bolje", stoji u tekstu.

U njemu se od glasača traži da "odbace stagnaciju samozadovoljstva" te se ponovno priključe globalnoj zajednici "u potrazi za pravednijom i održivijom budućnošću".

Još nekoliko utjecajnih znanstvenih publikacija objavilo je jetku analizu Trumpove ostavštine na planu zdravstva i znanosti u tjednima uoči izbora.

Ranije ovog mjeseca časopis Nature, jedna od vodećih svjetskih znanstvenih publikacija, objavila je da podupire Bidena za predsjednika.

U njezinom uvodniku stoji da nijedan američki predsjednik u recentnijoj povijesti nije do te mjere neumoljivo napadao i potkopavao vitalne institucije poput znanstvenih agencija, ministarstva pravosuđa i sam izborni sustav.

Njegovo povlačenje iz WHO-a naziva "nezamislivim tijekom pandemije".

New England Journal of Medicine osudio je "iznenađujući" američki neuspjeh da stavi slučajeve i smrti od covida-19 pod kontrolu, ali nije izrijekom podupro Bidena.

Neke druge publikacije prekršile su također tradiciju i dale potporu za Bijelu kuću. Tako se u rujnu prvi puta u 175-ogodišnjoj povijesti, američki znanstveni časopis Scientific American izjasnio i dao potporu Bidenu.

"Ne činimo to olako", napisali su urednici za broj od listopada. Trump je teško oštetio SAD i njegov narod "jer odbija dokaze i znanost", napisali su.

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini