LJUBLJANA

Koliko medvjeda živi u Sloveniji i koliki je broj održiv?

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Bliski susreti medvjeda i čovjeka u Sloveniji nisu sasvim rijetki, a nedavni je napad medvjedice na neopreznog  lovca ponovo otvorio pitanje održivosti medvjeđe populacije koja je u porastu.

"Već duže vrijeme upozoravamo da je medvjeda kod nas previše s obzirom na naš prostor i bojim se da ovo neće biti izoliran slučaj", kazao je državni tajnik u ministarstvu poljoprivrede Anton Harej, komentirajući incident u kojemu je proteklog vikenda nastradao 63-godišnji lovac.
Njega je u šumi dok je bio s ostalim članovima lovačke družine napala medvjedica, braneći svog mladunca, a "zaradio" je slomljenu ruku, ozljede rebara i rane na leđima.
Još 2004. imali smo u Sloveniji oko 400 medvjeda, a sada ih je po nekim ocjenama 1200, što je bitno previše s obzirom na naš prostor, kazao je državni tajnik.
Razdoblje učetvorostručenja broja medvjeda u Sloveniji koincidira s vremenom njenog članstva u Europskoj uniji, makar nije poznato postoji li između te dvije činjenice uzročno-posljedična veza.
O eventualnom odstrijelu medvjeda odlučuje država koja je vlasnica većine šuma koje pokrivaju više od 60 posto slovenskog teritorija, te ministarstvo za okoliš i prostor.
Riječ  je o vrlo osjetljivoj temi s obzirom na to da je medvjed zakonom zaštićen, te da brojna društva za zaštitu životinja zagovaraju nalaženje rješenja za suživot čovjeka i životinja.
Ministarstvo za okoliš i prostor objavilo je u ponedjeljak da neće predložiti odstrijel medvjedice koja je u zadnjem incidentu napala lovca, i njenog mladunca, te upozorilo da višegodišnje planove odstrijela divljači i zaštićenih vrsta donosi vlada.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater