ZAGREB

Hrvatski znanstvenici rade na osmišljavanju europske fuzijske elektrane

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Europski istraživački konzorcij za fuzijsku energiju (EUROfusion), u kojem sudjeluju i hrvatski znanstvenici pokrenuto je petogodišnju fazu 'konceptualnog dizajna' čiji je cilj razvoj komercijalne fuzijske elektrane, priopćio je u ponedjeljak Institut Ruđer Bošković (IRB).

''To znači da istraživači diljem svijeta okupljeni na projektu EUROfusion započinju rad na dizajnu europske fuzijske demonstracijske elektrane DEMO za koju očekuju da će konačno proizvesti neto energiju na razini potrošnje jednog milijunskog grada“ izjavio je Tonči Tadić koji je u ime IRB-a koordinator Hrvatske fuzijske istraživačke jedinice.

Uz IRB, hrvatski fuzijski istraživački tim čine i znanstvenici s Instituta za fiziku, Prirodoslovno-matematičkog fakulteta, Fakulteta strojarstva i brodogradnje, Metalurškog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, te Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje Sveučilišta Splitu.

Hrvatski i španjolski znanstvenici rade na ispitivanju materijala nužnih za gradnju elektrane na projektu DONES, kako bi 2035. godine započela gradnja elektrane DEMO.

Hrvatska i Španjolska su se 2018. dogovorile da će zajednički ispitivati materijale koji mogu izdržati ekstreme uvjete u fuzijskoj elektrani, čije će postrojenje biti izgrađeno u južnom španjolskom gradu Granadi, kazao je Tadić.

Dodao je da su u poslove uključene i četiri hrvatske kompanije, te najavio da će sve kompanije u Hrvatskoj koje imaju potencijala i kapaciteta moći biti uključene u tendere vezane za fuzijska istraživanja.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum