međunarodni STRUČNI SKUP u poreču

INFORMACIJSKI SUSTAV ZA GOSPODARENJE ENERGIJOM Budućnost je u održivom očuvanju niske energetske potrošnje


Grad Poreč ugostio je prvi međunarodni stručni skup pod nazivom Razmjena iskustava o gospodarenju energijom korištenjem informacijskog sustava za gospodarenje energijom (ISGE)'', kao nastavak suradnje Grada i gradskog poduzeća Parentium s Odjelom za sustavno gospodarenje energijom Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama(APN). Posjet je organiziran u sklopu UNDP/GEF Projekta “Uklanjanje prepreka za promociju i potporu Sustava energetskog menadžmenta u općinama Republike Srbije“ koji provodi Program Ujedinjenih naroda za razvoj u Srbiji.

Kako dobro gospodariti energijom

Skupu su prisustvovali predstavnici Gradova Kragujevca i Pančeva, UNDP-ovi koordinatori projekta, voditelji Odjela za sustavno gospodarenje energijom Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama, te predstavnici Istarske županije, Istarskih domova zdravlja i Grada Poreča.

Naime Grad Poreč je još 2012. godine postao potpisnikom Energetske povelje kojom se iskazuje svjesnost i politička volja o potrebi gospodarenja energijom na lokalnoj razini, brizi o zaštiti okoliša, te racionalnom gospodarenju resursima na dobrobit lokalne zajednice i svih građana, a 2013. godine je implementirao informacijski sustav za gospodarenje energijom – ISGE, internetsku aplikaciju za nadzor i analizu potrošnje energije i vode u zgradama javnog sektora koja predstavlja neizbježan alat za sustavno gospodarenje energijom. Upravo je APN preporučio Poreč, kao Grad primjer dobre prakse na području Republike Hrvatske, za grada domaćina.

Cilj posjeta je upoznavanje energetskih menadžera iz Hrvatske i Srbije, razmjena iskustava o gospodarenju energijom korištenjem Informacijskog sustava za gospodarenje energijom (ISGE), te iskustava razvoja i provedbe projekata uštede energije. Prije početka skupa, okupljene je pozdravila i dogradonačelnica Poreča Nadia Štifanić Dobrilović.

Uložili gotovo 4,8 milijuna kuna

- Iznimno nam je drago što je, između svih ostalih hrvatskih gradova, Odjel za sustavno gospodarenje energijom Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama preporučio upravo Poreč kao grad primjer dobre prakse. U protekle četiri godine Grad Poreč je u više od 30 projekata iz područja energetske učinkovitosti, održivog razvoja, e-mobilnosti i zaštite okoliša uložio gotovo 4,8 milijuna kuna, od čega je čak 2,6 milijuna kuna za te projekte povučeno iz raznih fondova. Svi su ovi projekti rezultirali značajnim uštedama, prije svega u objektima kao što su škole, vrtići i sportske dvorane. Uz to, sugrađanima kroz sufinanciranje pomažemo da se i sami uključe u ove „zelene“ projekte, bilo kroz energetsku obnovu obiteljskih kuća ili kroz uklanjanje azbesta iz našeg okruženja. Predstoji nam izrada projektne dokumentacije za obnovu Gornjeg vrtića, kao i novi EU projekti za uvođenje električnih oblika prijevoza. Uz brojne provedene projekte, ''Smart city 2017'' nagradu, ovo je samo još jedan dokaz i potvrda da je grad Poreč zaista grad po mjeri svojih građana, te da trud i uporan rad na kraju bivaju prepoznati ne samo na lokalnoj razini već i puno šire, zaključila je Štifanić Dobrilović.

S današnjim danom, Grad Poreč u ISGE sustavu ima evidentirano ukupno 36 objekata, od kojih dva objekta gotovo nulte energije (tzv. nZEB objekti – objekti koji imaju vrlo visoka energetska svojstva, odnosno njihova potreba za energijom je vrlo mala ili gotovo nulta), a to su naša nova osnovna škola i sportska dvorana Finida, 146 čvorišta sustava javne rasvjete, 260 mjernih mjesta, 23.295 računa za energente i vodu, te 2.526 očitanja.

Cilj je uštedjeti još više novca

Podaci uneseni u ISGE sustav koriste se za niz izračuna, analiza i kontrola koji omogućavaju razumijevanje kako i na što trošimo energiju i vodu u pojedinoj zgradi, uspoređivanje pojedinih zgrada sa sebi sličnim zgradama, kao i identificiranje neželjene, prekomjerne i neracionalne potrošnje.

-Ovime na vrijeme sprječavamo pojavljivanje neželjenih i nepotrebnih troškova. Također, na temelju informacija dobivenih kroz provedene analize, identificiraju se potrebne mjere povećanja energetske učinkovitosti, a gdje su ishodište našli mnogi od projekata provedenih na području Poreča u proteklih nekoliko godina, te provedba mjera povećanja energetske učinkovitosti koja je u konačnici rezultirala energetskim i novčanim uštedama, odnosno oslobođenjem sredstva za daljnje investicije i pokretanjem zamašnjaka projekata koji sami sebe financiraju iz ostvarenih ušteda, rekla je na skupu Gordana Lalić, direktorica gradskog poduzeća Parentium d.o.o., koordinatorica provedbe projekta Sustavnog gospodarenje energijom na području grada Poreča, te ujedno i energetskog administratora ISGE sustava za objekte u vlasništvu Grada. (Cristian Bruno GALIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini