ŽENEVA

WHO: Daleko smo od postizanja kolektivnog imuniteta

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

Svjetska zdravstvena organizacija u utorak je izvijestila da čovječanstvo nije ni blizu postizanja razine imuniteta na koronavirus koji bi bio neophodan za stjecanje kolektivnog imuniteta, potrebnog da bi se prekinula transmisija bolesti.

Kolektivni imunitet obično se postiže cijepljenjem i većina znanstvenika smatra kako bi najmanje 70 posto stanovništva moralo imati antitijela da bi se zaustavilo daljnje širenje epidemije.  

No neki su znanstvenici kazali da bi se, čak i u slučaju da polovina stanovništva stekne imunitet, mogao stvoriti zaštitni učinak, prenose američki mediji. 

No tu je teoriju u utorak odbacio voditelj odjela WHO-a za izvanredne situacije, dr. Michael Ryan, kazavši da globalno nismo ni blizu razini imuniteta potrebnoj za prekid transmisije bolesti.

Većina dosad provedenih studija ukazuje na to da antitijela posjeduje samo 10 do 20 posto ljudi.

Dr. Bruce Aylward, visoki savjetnik glavnog direktora WHO-a, dodao je da bi se svakom kampanjom cijepljenja trebao dosegnuti cilj kojim bi se obuhvatilo puno više od 50 posto svjetskog stanovništva.

"Ne želimo biti u krivu. Ako želite planirati visoku pokrivenost ne biste smjeli vjerovati u mogućnost da bi prag kolektivnog imuniteta mogao biti nizak", rekao je.

 


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini