SMANJENJE ZAGAĐENJA

Fotografije iz Svemira pokazuju da koronavirus ima i neke pozitivne učinke po planet Zemlju

| Autor: Glas Istre
(Foto Screenshot NASA)

(Foto Screenshot NASA)


Satelitske fotografije pokazuju značajan pad zagađenja zraka iznad Kine, nakon što je epidemija koronavirusa dovela do pada industrijske proizvodnje i smanjenja putovanja.

NASA navodi kako je do ove promjene, vidljive i iz Svemira, došlo i zbog usporavanja ekonomije, do kojeg su dovele mjere uvedene zbog suzbijanja koronavirusa, piše Novi List.

U svakom slučaju, vidljivo je da su se razine dušikova dioksida, koji nastaje izgaranjem u vozilima elektranama i tvornicama, spustile, nakon uvođenja karantene u cijeloj regiji oko grada Wuhana, iz kojeg je krenula epidemija koronavirusa.

Znanstvenici su ranije otkrili da je koronavirus u Kini u samo dva tjedna sredinom veljače izbrisao najmanje četvrtinu emisija stakleničkih plinova.

Zatvaranje tvornica i naputak građanima da ostaju u domovima doveli su do naglog pada u izgaranju fosilnih goriva, procesa koji je najveći proizvođač stakleničkih plinova.

Pad zagađenja najprije je uočen oko Wuhana, no trend se ubrzo proširio na cijelu Kinu.

NASA-ina istraživačica Fei Liu napominje da je ovo prvi put da je vidjela ovako dramatičan pad zagađenja na tako velikom području, uzrokovan određenim događajem. Pad razine dušikova dioksida zabilježen je i tijekom globalne recesije 2008. godine, no tada je do smanjenja zagađenja došlo postupno.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter


Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini