NEW YORK 19. listopada 2021. (Hina/Reuters) - Poznato je da cjepiva protiv koronavirusa manje štite osobe s multiplim mijelomomi

Cjepiva protiv koronavirusa slabije djeluju kod oboljelih od multiplog mijeloma

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Poznato je da cjepiva protiv koronavirusa manje štite osobe s multiplim mijelomomi, poput bivšeg američkog državnog tajnika Colina Powella, koji je u ponedjeljak preminuo od komplikacija izazvanih covidom-19 unatoč cijepljenju.

Objavljivanje nove studije baca svjetlo na ranjivost pacijenata oboljelih od multiplog mijeloma na koronavirus.

Studija, koja će biti objavljena u Cancer Cellu, otkriva da ti pacijenti ne samo da proizvode manje neutralizirajućih antitijela kao odgovor na cjepiva, već imaju i slab odgovor T stanica imunosnog sustava.

Antitijela napadaju virus dok cirkulira u tijelu, T stanice napadaju zaražene stanice ili proizvode važne signale koji dovode do drugih imunih odgovora, ograničavajući širenje infekcije.

U istraživanju koje je obuhvatilo 44 pacijenta s multiplim mijelomom, koji su primili obje doze mRNA cjepiva Pfizer/BioNTech-a ili Moderne, oni s niskim ili nikakvim odgovorom antitijela na cjepivo također su imali malo ili nimalo T stanica koje bi mogle pomoći u zaštiti od teškog oblika covida-19, navodi se u članku.

"Neočekivani nedostatak odgovora T stanica, zajedno s nedostatkom antitijela nakon cijepljenja protiv SARS-CoV-2, zabrinjava", rekao je voditelj studije dr. Samir Parekh s Medicinskog fakulteta Icahn na Mount Sinai u New Yorku. 

Znanstvenici su rekli da to otkriće naglašava potrebu za krvnim pretragama za praćenje imunog odgovora tih pacijenata nakon cijepljenja.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater