prošle godine ubila 1,6 milijuna ljudi

WHO: 10 milijuna oboljelih od TBC-a u 2017. govori da je epidemija nije prošlost


S deset milijuna oboljelih od tuberkuloze (TBC) u 2017. godini, svijet nije ni blizu okončanju epidemije, objavila je u utorak Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) u izvješću uoči zasjedanja Opće skupštine Ujedinjenih naroda.

TBC je jedan od prvih deset uzročnika smrti u svijetu, a u 2017. godini je, prema procjeni, usmrtio 1,6 milijuna ljudi. 

WHO je službeno zabilježio 6,4 milijuna oboljelih od TBC-a, no procjenjuje da je broj osoba u kojih se razvila bolest mnogo veći i doseže 10 milijuna, jer mnogi slučajevi nisu registrirani ili nisu dijagnosticirani.

Oboljelih od TBC-a ima u svim državama i svim dobnim skupinama, ali ipak dvije trećine svih oboljelih žive u osam zemalja, a to su Indija, Kina, Indonezija, Filipini, Pakistan, Nigerija, Bangladeš i Južna Afrika.

Zemlje s visokim plaćama imaju nisku učestalost bolesti, pa je 6 posto svih oboljelih od TBC-o u Amerikama i  Europi. 

Smrtnost od tuberkuloze pada po stopi od 3 posto na godinu te najbolje procjene za sveukupno smanjenje bolesti od 2000. do 2017. iznose 42 posto. 

"Za većinu zemalja, međutim, 'kraj' epidemije TBC-a i dalje je samo težnja, a ne stvarnost", navodi se u izvješću.

Približno četvrtina svjetske populacije inficirana je bakterijom TBC-a, no malen postotak zaraženih i oboli od tuberkuloze. 

WHO je svoje godišnje izvješće o TBC-u objavio uoči godišnjeg sastanka svjetskih čelnika u sjedištu UN-a u New Yorku 26. rujna. 

Dužnosnici UN-a i svjetski lideri trebali bi se na sastanku zauzeti za ubrzani napredak prema ispunjenju cilja da se do 2030. okonča epidemija TBC-a. (H)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater