ZNANOST NAPREDUJE U BORBI PROTIV COVIDA

ANTI-COVID PILULE NA TRŽIŠTU DO KRAJA GODINE Pfizerove tablete uzimat će oboljeli u ranim fazama bolesti dva puta dnevno

Zdravstveni stručnjaci kažu da bi lijek koji se uzima na usta pomogao osobama koje su nedavno zaražene virusom da ga koriste izvan bolnica. Na taj način smanjila bi se hospitalizacija novih bolesnika

| Autor: Dubravko GRAKALIĆ
(EPA)

(EPA)


Razvoj cjepiva protiv Covid-19 virusa još nije završeno – usprkos činjenici što su se do sada cijepili milijuni ljudi. U Europskoj uniji, koja je potvrdila kako je cijepljeno sedamdeset posto odraslih stanovnika najmanje jednom dozom, još uvijek je mnogo onih koji odbijaju cjepivo iz raznih razloga pa je posve razvidno kako će se cijepljenje nastaviti još mjesecima, ako ne i godinama. Štoviše, najava trećeg cijepljenja ove jeseni u nekim EU državama – kako bi se smanjila smrtnost od Delta soja korona virusa – pokazuje kako bi još dugo vremena odlasci liječniku „na injekciju“ mogli postati pravilo za sve koji žele živjeti koliko-toliko normalno.

Ali, istraživači u Švedskoj, Sjedinjenim Američkim Državama i Japanu rade na inovacijama koje će omogućiti cijepljenje bez injekcije, odnosno tretiranje oboljelih pomoću inhalatora i anti-covid tableta. Na taj način nadaju se povećati broj cijepljenih i omogućiti uzimanje lijeka onima koji se iz zdravstvenih razloga ne mogu cijepiti na uobičajeni način.

Inhaliranje

Kako izvješćuje BBC, inhalatori koji bi se koristili umjesto klasičnog cijepljenja razvijaju se u Medicon Villageu, velikom znanstveno-tehnološkom postrojenju na jugu Švedske. Tamošnji kemičari napravili su plastični inhalator veličine polovice kutije šibica koji će omogućiti ljudima da se cijepe kod kuće protiv budućih   virusa. Cjepiva će dolaziti u prahu te će se udisati.

"Lako je i stvarno ih je jeftino proizvoditi", kaže Johan Waborg, izvršni direktor tvrtke koja obično proizvodi inhalatore za pacijente s astmom.

Kako to radi? "Samo uklonite mali plastični listić, a zatim se aktivira inhalator s cjepivom kojeg stavite u usta i duboko udahnete", kaže spomenu direktor čija tvrtka Iconovo surađuje s kompanijom ISR iz Stockholma koja je razvila cjepivo u obliku suhog praha protiv COVID-19 zaraze.

Stručnjaci objašnjavaju kako se praškasto cjepivo pravi od proizvedenih proteina virusa - za razliku od Pfizer, Moderna i Astra Zeneca cjepiva koji koriste RNA ili DNA koji kodiraju te proteine. Pokazalo se da prašak može podnijeti temperature do 40 stupnjeva Celzijusa – što znatno olakšava posao oko cijepljenja. Neka postojeća tekuća cjepiva moraju se skladištiti u otpornim staklenim bočicama na temperaturama nižim od -70 stupnjeva prije nego što se prenesu u hladnjake.

"Promjena igre je u tome što se praškastim cjepivom izuzetno lako može cijepiti bez hladnog lanca, a može se primijeniti i bez potrebe za zdravstvenim radnicima", kaže osnivačica ISR-a, Ola Winquist, profesorica imunologije na Karolinskom institutu u Stockholmu.

U ovom trenutku, prenosi BBC, praškasta cjepiva testiraju se na beta (južnoafričkoj) i alfa (engleskoj) varijanti korona virusa. Praškasto cjepivo u inhalatorima moglo bi se pokazati posebno korisnim u ubrzanju uvođenja cjepiva u Africi gdje trenutno nema domaćih proizvođača cjepiva dok toplija klima i ograničena opskrba električnom energijom prave velike probleme u primjeni dosadašnjih cjepiva koja zahtijevaju hladnjake i složeniju primjenu.

Ipak, prije distribucije praškastog cjepiva treba istražiti djeluje li ono na ljudima jednako efikasno kao tekuće cjepivo. ISR i Iconovo prikupili su dovoljno sredstava za započinjanje studija na ljudima u slijedeća dva mjeseca, ali proizvođači tih cjepiva optimistični su u tom pogledu.

"To bi doista otvorilo mogućnosti za teško dostupna područja i možda bi nas spasilo da ljudi ne moraju nositi hladne kutije na biciklima i devama", kaže Stefan Swartling Peterson, šef globalnog zdravstva Unicefa od 2016. do 2020., sada profesor globalne transformacije za zdravlje u Karolinskoj.

Praškasta cjepiva

Stručnjak upozorava na još jedno moguće rješenje koje se također testira u Švedskoj. Swartling Peterson upozorio je na „start up“ projekt koji se razvija „na deset minuta udaljenosti“ od tvrtke Icon.

Riječ je o tvrki Ziccum koja testira tehnologiju osmišljenu za sušenje postojećih ili budućih tekućih cjepiva na zraku na način koji ne ograničava njihovu učinkovitost. To bi moglo pomoći brojnim zemljama u razvoju da dovrše izradu cjepiva kod kuće. Tehnolozi tvrde kako bi se prašak cjepiva pomiješao sa sterilnom vodenom otopinom neposredno prije imunizacije, a zatim ubrizgavao pomoću bočica i igala.

Ta tehnologija otvara i mogućnost drugačijih primjena - od sprejeva za nos do tableta, kaže njezin izvršni direktor Göran Conradsson.

Farmaceutska tvrtka Janssen, koja ima jedno od odobrenih cjepiva u većini zemalja, već radi na pilot projektu osmišljenom za analizu Ziccumovih mogućnosti sušenja u zraku. Glasnogovornik Jansena rekao je da je to "istraživanje nove tehnologije koja ima potencijal olakšati distribuciju, primjenu i usklađenost" budućih cjepiva.

Stručnjaci se slažu kako su praškaste tehnologije od pomoći onima koji se boje igala. No, one nude i "zeleniju" alternativu tekućim cjepivima smanjenjem električne energije potrebne za napajanje hladnjaka i zamrzivača.

Tablete protiv Covida

Osim toga, cjepiva bi se lakše mogla širiti svjetskom populacijom. "Moramo biti sposobni donijeti cjepiva populacijama u svim okruženjima kako bismo se globalno borili protiv epidemija i pandemija", slaže se Ingrid Kromann, glasnogovornica Koalicije za epidemiološku spremnost za inovacije (Cepi), globalne neprofitne organizacije koja radi na ubrzanju razvoja cjepiva.

Praškasta cjepiva mogla bi imati „konkurenciju“ u tabletama, koje se, između ostalog, razvijaju i za oboljele od Covid-19 zaraze. Japanska tvrtka ShionogiVCo započela je s kliničkim ispitivanjem prve tablete koja se jednom dnevno daje oboljelima od Covida. U tom poslu udružila se s kompanijama Pfizer i Merck&Co.

Kompanija Shionogi & Co. iz Osake testiraju tabletu protiv Covida i najavljuju kako će testovi potrajati najmanje do kraja godine. Tvrtke Pfizer i Merck već razvijaju svoju tabletu koja bi se oboljelima davala dva puta dnevno. Najavljuju kako bi se na tržištu mogle pronaći već do kraja ove godine.

Kako izvješćuju američki mediji, sve tri tvrtke nastoje popuniti jednu od najvećih praznina u borbi protiv pandemije – a to je zamjena za cijepljenje injekcijama, odnosno lijek koji će djelovati u prvim fazama bolesti. Izvršni direktor Pfizera Albert Bourla najavio je za CNBC kako će tablete biti dostupne do kraja 2021. godine.

Zdravstveni stručnjaci kažu da bi lijek koji se uzima na usta pomogao osobama koje su nedavno zaražene virusom da ga koriste izvan bolnica. Na taj način smanjila bi se hospitalizacija novih bolesnika.

Osim lijeka za koronu, Pfizer testira svoje cjepivo na djeci starosti od šest mjeseci do jedanaest godina. Na starijima je već moguća njegova primjena, kao i cjepiva Moderne kojeg je u EU odobrila nadležna agencija za lijekova za starije od dvanaest godina.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum