ZAGREB

Američka agencija proglašava 23 životinjske vrste izumrlima

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Američka savezna agencija za zaštitu faune (FWS) u srijedu je odlučila da se 23 životinjske vrste proglasi izumrlima, uključujući bjelokljunog djetlića koji službeno nije viđen od 1944. godine. 

FWS "je utvrdio da su te vrste izumrle", objavljeno je u priopćenju. Pokrenut je proces da ih se povuče s popisa ugroženih vrsta.

Vladini stručnjaci su na mnoge načine pokušali pronaći te 23 vrste ptica, riba i drugih životinja. Upozorili su da klimatske promjene i nestanak staništa, uz druge pritiske, mogu dovesti do toga da takva izumiranja budu sve češća. 

„S klimatskim promjenama i nestankom prirodnih područja sve je veći broj vrsta na rubu. Sad je vrijeme za proaktivne, kolaborativne i inovativne načine da spasimo divljinu Amerike“, rekla je Deb Haaland, američka ministrica zadužena za upravljanje federalnim prirodnim resursima i teritorijima. 

Odlazak svake od 23 vrste trajan je gubitak za američku prirodnu baštinu, kazala je Bridget Fahey iz FWS-a za New York Times. 

„To je otrežnjujući podsjetnik da je izumiranje posljedica promjena u okolišu koje uzrokuje čovjek“, dodala je. 

Među izumrlima je 11 ptica, osam slatkovodnih školjki, dvije vrste riba, šišmiš i jedna biljka, objavila je agencija. 

Bjelokljuni djetlić je nekoć bio najveći djetlić u Americi, no krčenjem starih šuma na jugu SAD-a uništeno je njegovo stanište. Posljednji je put viđen 1944. na sjeveroistoku Louisiane. 

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater