KRENIZDRAVO.HR

ZAŠTO SU MASNOĆE VAŽNE U PREHRANI - osobito prije zime?

| Autor: Krenizdravo.hr
(Pexels)

(Pexels)


Prema ayurvedi, zdrave masnoće njeguju jetru, daju nam energiju, opuštaju um i stabiliziraju osjećaje. Omogućuju lako uklanjanje otpadnih tvari, omekšavaju suha i tvrda tkiva, podmazuju zglobove i povećavaju njihovu čvrstoću.

 

Jesen je doba godine kada naše tijelo prirodno gradi topao, izolacijski sloj masnoće ispod kože kako bi se zaštitilo od nadolazeće zime.   Potreba tijela za mastima povećava naš apetit za masnom hranom, a to nije slučajno.

U ayurvedi, jesen i rana zima su doba godine u kojima prevladava vata doša, a samim time i kvalitete suhoće, promjenjivosti i hladnoće. Kako bismo spriječili pretjeranu suhoću vata sezone, našem tijelu je potrebna topla hrana s pojačanim, ali uravnoteženim unosom zdravih masnoća.

Masna hrana je uglavnom blaga po svojoj prirodi, a prema ayurvedskoj preporuci jedna od najboljih masti za njegu Vašeg tijela u jesen i zimu je ghee.

Ghee je važan lijek za izgradnju snage jer je to mast koja je najlakša za probavni sustav. Odličan je tonik za jetru i reproduktivne organe, podupire snagu mišića te pobljšava metabolizam masti. Ghee možete koristiti u kuhanju, namazanog na tostu ili dodanog u jutarnju kašu i variva.

Kokosov maslac je vrlo koristan za održavanje zdrave peristaltike crijeva, za lijepu i nahranjenu kožu te protiv bolnih, upaljenih zglobova. Smiruje živčani sustav te vraća tijelu snagu i vitalnost. Konzumirajte 1 čajnu žličicu kokosovog ulja dnevno, jednako kao i ghee maslo ili ga pomiješajte s medom kako biste dobili vrlo ukusan i hranjiv desert.

Cijeli članak pročitajte na Krenizdravo.hr.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter







Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini