KRENIZDRAVO.HR

Ublažite simptome menopauze pomoću čajeva - EVO KOJI ĆE VAM DOISTA POMOĆI!

| Autor: Krenizdravo.hr
(Unsplash)

(Unsplash)


Pri ublažavanju simptoma menopauze ističu se biljke koje su izvor fitoestrogena, kao i one biljke koje imaju umirujuće djelovanje.

 

Menopauza je proces promjene u hormonskoj ravnoteži spolnih hormona kod žena. Tijekom menopauze dolazi do smanjenja lučenja estrogena i progesterona što naposljetku dovodi do prestanka menstruacije. Menopauza se prosječno javlja oko 50. godine.

Trenutno najuspješnija terapija simptoma menopauze je hormonska terapija. Međutim, zbog velikog broja mogućih nuspojava mnoge žene sve češće posežu za biljnim pripravcima u nadi da će im oni pomoći u ublažavanju simptoma i poboljšati kvalitetu života.

Osim biljaka koje su izvor fitoestrogena, drugi biljni sastojci koji mogu pomoći u ublažavanju nekih simptoma menopauze su oni koji na neki drugi način utječu na hormonsku ravnotežu kao i oni koji stimuliraju živčani sustav (djelujući umirujuće).

Kadulja (lat. Salvia officinalis) ima dugu tradiciju upotrebe kao začina, ali od davnina se povezivala i s dobrim zdravljem. Tako su američki domoroci u ritualima spaljivali sušenu kadulju za poticanje zdravlja, mudrosti, zaštite i dugovječnosti. Što se tiče utjecaja na simptome menopauze, kadulja djeluje umirujuće na živčani sustav i povezuje se sa smanjenjem intenziteta iznenadnih valova vrućine i znojenja. To se pripisuje prisutnosti već spomenutih fitoestrogena.
Matičnjak (lat. Melissa officinalis) je biljka za koja se preko 2000 godina koristi u različite medicinske svrhe, osobito kada je u pitanju živčani sustav. Čaj od matičnjaka mogao bi biti koristan ženama u menopauzi jer djeluje umirujuće. Čaj od matičnjaka pomaže ublažiti stres te tako može pomoći u borbi s emocionalnim simptomima menopauze. S druge strane, čaj od matičnjaka koristan je i u tretiranju nesanice.

Cijeli članak pročitajte na Krenizdravo.hr

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini