ZA VITKU LINIJU

Ova namirnica pomaže u skidanju sala s trbuha

| Autor: Glas Istre
Ilustracija (Pexels)

Ilustracija (Pexels)


Osim visokog sadržaja proteina, slanutak u sebi ima mnogo vlakana koja usporavaju probavu te tako stvaraju osjećaj dugotrajne sitosti, a samim time pomažu i kod mršavljenja te skidanja sala s trbuha. Danas je u gotovo svim trgovinama moguće pronaći slanutak i proizvode od slanutka, a za te sićušne i čarobne mahunarke nutricionisti kažu da su svestrane, pristupačne i odlične za naše zdravlje.

“Slanutak je odličan izvor biljnih proteina, vlakana te različitih vitamina i minerala. Iako se može dodavati u juhe i salate, najučinkovitiji je kada se jede u sirovom obliku”, savjetuje nutricionistica Mascha Davis te usput navodi koje sve dobrobiti za naše zdravlje donosi redovita konzumacije ove moćne namirnice.

1. Odličan je izvor proteina

Protein je temeljni makronutrijent potreban za sve funkcije u našem tijelu, od oporavka mišića nakon vježbanja ili neke druge tjelesne aktivnosti pa sve do hormonalnog balansa, zbog čega je slanutak koji obiluje proteinom idealan dodatak svakom obroku, ali i međuobroku. S obzirom na to da slanutak sadrži gotovo sve esencijalne aminokiseline, smatra se kvalitetnijim izvorom proteina od nekih drugih mahunarki poput graha, kikirikija ili badema.

2. Obiluje vlaknima

Osim visokog sadržaja proteina, slanutak sadrži i veliku količinu vlakana, a upravo su proteini i vlakna sastojci koji rade zajedno kako bi regulirali probavu i tijelu osigurali osjećaj dugotrajne sitosti. Samim time, konzumacija slanutka spriječit će vašu želju za prejedanjem te vam pomoći u skidanju suvišnih kilograma.

3. Sadrži velike količine željeza

Jeste li znali da jedna šalica slanutka ima oko 4.7 miligrama željeza? Nutricionisti govore da redovita konzumacija ove ukusne mahunarke može nadomjestiti unos mesa i ribe, uključujući i crveno meso. Slanutak kao odličan izvor željeza poboljšava vaš metabolizam i smanjuje masne naslage, pogotovo salo na trbuhu.

4. Ima nizak glikemijski indeks

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater