ZNANSTVENICI IZ CARDIFFA

Otkrivena metoda liječenja svih vrsta raka? "NITKO NIJE VJEROVAO DA JE OVO MOGUĆE"

| Autor: Portal NoviList.hr
(Foto: iStock)

(Foto: iStock)


Otkriće je objavljeno u posljednjem broju časopisa Nature Immunology. Metoda još nije testirana na pacijentima, ali znanstvenici tvrde kako ima "ogroman potencijal"

Tim znanstvenika sa Sveučilišta u Cardiffu otkrio je metodu kojom se mogu uništiti sve vrste karcinoma prostate, dojke, pluća i drugih vrsta raka, piše BBC.

Otkriće je objavljeno u posljednjem broju časopisa Nature Immunology. Metoda još nije testirana na pacijentima, ali znanstvenici tvrde kako ima "ogroman potencijal".

O čemu se zapravo radi? Imunološki sustav prirodna je obrana našeg tijela od infekcija, ali također napada i stanice raka. U krvi je pronađena takozvana T-stanica, koja, navode, može "skenirati tijelo" i procijeniti postoji li prijetnja zdravlju koju je potrebno eliminirati. Mogu se koristiti i za napade na širok spektar karcinoma.

- Na ovaj način postoji mogućnost liječenja svakog pacijenta. Nitko prije nije vjerovao da je to moguće,da bi jedna T- stanica mogla uništiti različite vrste raka, rekao je prof. Andrew Sewell za BBC.

T-stanice, ističe, imaju na svojoj površini "receptore", koji im omogućuju da "vide" na kemijskoj razini. T- stanica koju je otkrio tim sa Sveučilišta u Cardiffu ima receptor koji bi mogao u laboratorijskim uvjetima pronaći i ubiti širok spektar stanica raka, uključujući stanice raka pluća, kože, krvi, debelog crijeva, dojke, kostiju, prostate, jajnika, bubrega i vrata maternice. Zdravo tkivo pritom ostavlja netaknutim.

Receptor T-stanica djeluje u interakciji s molekulom koja se zove MR1, a koja se nalazi na površini svake stanice u ljudskom tijelu. Smatra se da upravo MR1 označava izobličeni metabolizam koji se događaj unutar stanice karcinoma. Istraživači tvrde i kako bi njihov T-stanični receptor mogao dovesti do "univerzalnog" liječenja raka.

Lucia Mori i Gennaro De Libero sa Sveučilišta u Baselu u Švicarskoj rekli su da istraživanje ima "veliki potencijal", ali da je u preranoj fazi da bi moglo reći da će djelovati kod svih vrsta karcinoma.

- Izuzetno smo uzbuđeni zbog imunoloških funkcija T-stanice, rekli su.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater