TJELOVJEŽBA

Ostati doma ne znači zalijepiti se za kauč: Aktivirajte se zbog tjelesnog i psihičkog zdravlja

| Autor: Glas Istre
Pixabay

Tjelesna aktivnost i tehnike opuštanja mogu biti vrijedni alati koji će vam pomoći da ostanete mirni i nastavite štititi svoje zdravlje za vrijeme karantene.

Iako se čini da vrijeme prolazi sporo i teško, činjenica je da ćemo uskoro napuniti punih mjesec dana kako smo u karanteni. Možda su se prvi dani činili beskrajnima te su se mnogi pitali kako će i hoće li uopće moći izdržati zatvorenost i odricanje od svakodnevnih navika i aktivnosti. No, još smo jednom svjedoci one stare kako se čovjek na sve navikne. Pa tako i na karantenu i samoizolaciju i nove navike i rad od kuće i proslave putem video poziva, ali i na tjelovježbu ispred televizora.

Duža izoliranost nosi sa sobom i posljedice, ali kako bi one bile što manje, stručnjaci naglašavaju važnost održavanja socijalnih kontakata putem interneta. Jednako je važno i tijekom dana ugoditi sebi, biti aktivan i zaokupljen, donosi Novi list.

Zahvaljujući tehnologiji, ipak je lakše održati u zdravom tijelu zdrav duh, zaokupiti misli, biti kreativan i proaktivan.

Možda ne možemo posjetiti teretanu, otići na koncert ili piknik s prijateljima, ali zato možemo ostati aktivni ne samo kako unesene kalorije ne bi bile toliko transparentne, već kako bismo se bolje osjećali te bili mentalno stabilniji.

WHO preporučuje 150 minuta tjelesne aktivnosti jakog intenziteta ili 75 minuta tjelesnog intenziteta tjedno ili kombinaciju jednoga i drugoga. Ove se preporuke i dalje mogu postići čak i kod kuće, bez posebne opreme, ali i u ograničenom prostorom.

Kako izbjeći sjedilački način života?

Tijekom dana napravite kratke aktivne pauze. Kratke serije vježbo dopunjuju tjedne preporuke. Ples, igranje s djecom i obavljanje kućanskih poslova kao što su čišćenje i vrtlarstvo su samo neki od načini da ostanete aktivni i kada ste primorani biti kod kuće.

Nije loše niti zapratiti na Instagramu neke od profila influencerica koje promoviraju zdrav način života, tjelovježbu i jogu kako biste se inspirirali i motivirali. Na YouTubeu te brojnim aplikacijama za vježbanje, pronaći ćete savjete i programe uz koje možete organizirati svoje dnevne ili tjedne aktivnosti i tako održavati ritam koji će vas održavati u fit formi, ali vam pomoći da se osjećate osnaženo i samopouzdano.

Pokušajte što više hodati. Možda će djelovati čudno što se „motate“ po stanu i ulazite iz sobe u sobu, ali to će vam sigurno pomoći. Tijekom telefonskih razgovora ili pospremanja kuće, uvijek možete prošetati po stanu kako biste se osjećali bolje. Protegnite se i razgibajte jer cjelodnevno sjedenje osjetit ćete i na leđima i u nogama, a to ne želite.

Redovno vježbanje vam daje energiju. Umjesto da idete po tu drugu šalicu kave, vježbanje može pomoći slobodnijem protoku kisika po tijelu i pružit će vam prijeko potrebnu količinu energije da biste se osjećali poletnije. Dokazano je da vježbanje poboljšava raspoloženje, jer potiče lučenje hormona u mozak koji vam pomažu da se osjećate sretnije, a može ublažiti i posljedice depresije, ADHD-a i anksioznosti. Također vam može omogućiti da bolje spavate noću, što je važno za održavanje cjelokupnog dobrog raspoloženja.

Stoga, imali u planu izgubiti kilograme ili ne, uvrstite vježbanje u svoj dnevni raspored tijekom karantene jer ćete se zasigurno osjećati bolje i spremnije za sve izazove.


Podijeli: Facebook Twiter
Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini