ZA BLISTAVU KOŽU I KOSU

Martha Stewart otkriva recept zelenog soka kojeg pije svaki dan

| Autor: Glas Istre
(Foto: Martha Stewart/ Screenshot Instagram)

(Foto: Martha Stewart/ Screenshot Instagram)


Kraljica kuhinje i domaćinstva Martha Stewart (80) uvijek ima odlične, jednostavne i ukusne recepte. S obzirom na to da smo se svi okrenuli pripremi sokova i smoothieja, svoj recept je osmislila i Martha. Naravno, riječ o zelenom soku, a naglasila je da ga pije svaki dan već nekoliko godina.

- Održava moju kožu blistavom. Kosu čvrstom i lijepom. I zaista vjerujem u svakodnevno pijenje zelenog soka - rekla je ova 80-godišnjakinja, prenosi Gloria.hr.

Oduševit će vas jednostavnost ovog recepta. Naravno, važno je koristiti svježe sastojke, ako je moguće i iz organskog uzgoja. Isto tako, Martha preporučuje ulaganje u dobar sokovnik jer će vam zaista koristiti.

-Sastojci:

- 2-3 stapke celera s lišćem

- 2 krastavca s korom

- nekoliko listova peršina

- nekoliko listova metvice

- šaka voća po izboru (Martha je odabrala jedan kolut ananasa)

- pola citrusa (možete odabrati limun ili naranču)

- nekoliko listova špinata

- 1-2 cm korijena đumbira

Priprema:

1. U sokovnik prvo stavite celer, važno ga je dobro oprati jer za zeleni sok koristite i stapku i lišće. Nakon toga dodajete dva krastavca s korom. Stewart je naglasila kako su krastavci izuzetno važni za zeleni sok jer sadrže puno nutrijenata.

2. Potom dodajte peršin, metvicu i voće po izboru. Martha obožava ananas. Ako volite citruse, dodajte i pola citrusa po izboru, može biti naranča ili limun.

3. Korijen đumbira i špinat upotpunjuju zeleni sok. Đumbir daje snažan, pikantan okus, a hrpa svježeg špinata pojačava zelenu boju soka.

4. Napravite ćete više od jedne čaše zelenog soka pa ga možete konzumirati na više puta. Samo imajte na umu da sok možete držati u hladnjaku jedan do dva dana.

Zašto su ovi sastojci dobri?

Zapravo Martha nije u krivu kad kaže da joj koža i kosa blistaju. Naime, celer sadrži kumarin, tvar koja sprječava štetno djelovanje slobodnih radikala, a potiče aktivnost bijelih krvnih stanica važnih za očuvanje obrambene moći organizma. Svi vitamini B kompleksa iz ove biljke potiču metabolizam ugljikohidrata u organizmu, jačaju živce i mozak te štite kožu, kosu, oči i jetru.

U održavanju dobrog izgleda ove 80-godišnjakinje važni su i krastavci. Sa svojih 90 posto vode odlično hidratiziraju tijelo, a ujedno su odličan diuretik koji učinkovito uklanja nakupljene toksine iz organizma. Velika količina vode nije jedina blagodat koju možemo dobiti od krastavaca, oni sadrže i doista širok spektar minerala i vitamina, vlakana i tvari koje djeluju kao antioksidansi (beta-karoten, lutein, zeaksantin).

Ako i vi želite blagodati ovih biljki, možda je najbolje da i sami probate napraviti sok.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of