KRENIZDRAVO.HR

MANIPULATORI - tko su, kako ih prepoznati i nadmudriti?

| Autor: Krenizdravo.hr
Ilustracija (Pixabay)

Ilustracija (Pixabay)


Manipulator može biti svatko. Čak možemo zaključiti da smo svi mi ponekad neka vrsta manipulatora iako toga često nismo svjesni.

Manipulatori su ljudi koji savršeno prikrivaju svoje pravo lice, vješto glume te imaju izvrsne komunikacijske vještine. Njihov glavni cilj je upravljanje drugim ljudima kako bi postigli ono što im je u interesu. Drugim riječima, manipulatori iskorištavaju druge ljude kako bi ostvariti vlastite želje.

Gledajući sa stručne strane, manipulacija kao vrsta poremećaja ne postoji, ali se često javlja kao simptom nekih poremećaja ličnosti kao što su antisocijalni poremećaj osobnosti (npr. psihopati), granični poremećaj ličnosti ili narcisoidni poremećaj ličnosti. Međutim, važno je naglasiti da nije pravilo da manipulacija dolazi s nekim poremećajem. Većina zdravih pojedinaca može biti savršena vrsta manipulatora koju ćete teško prepoznati.

Manipulatori su prema svojim žrtvama izrazito pažljivi na samom početku. Obasipaju ih komplimentima, ljubazni su i žele im udovoljiti. Nakon što saznaju sve o svojoj žrtvi i načinu reagiranja na životne okolnosti, spremni su za manipulaciju.

Na neki način možemo reći da su manipulatori zlostavljači u emocionalnom smislu. Naime, oni su toliko sposobni uvjeriti osobu da nije u pravu da vas čak mogu okriviti za stvari koje niste niti učinili. Vole nabijati osjećaj krivnje, a pritom često koriste neke moralne fraze kojima naglašavaju vrijednosti koje ni sami ne poštuju.

Cijeli članak pročitajte na Krenizdravo.hr.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater