KRENIZDRAVO.HR

Kako prepoznati artritis i može li se on izliječiti?

| Autor: Krenizdravo.hr
(Pixabay)

(Pixabay)


Smatra se da otprilike 15 do 18% populacije ima neki oblik artritisa, a ova bolest je jedan od vodećih čimbenika koji pridonose invalidnosti

Artritis je bolest široke učestalosti diljem svijeta i broji više od 100 vrsta, među kojima su najčešći reumatoidni artritis, osteoartritis, psorijatični artritis i drugi inflamatorni (upalni) artritisi. Usprkos brojnim istraživanjima još se ne zna točan uzrok niti postoji lijek već samo simptomatska terapija.

Gruba podjela je na upalni i neupalni artritis. Oteknuće zgloba, crvenilo, produljena jutarnja ukočenost i simetrična bol karakteristike su upalnog artritisa. Neupalni artritis prezentira se s boli koja se pogoršava pokretima i pogađa zglobove koji su najviše opterećeni težinom tijela, a jutarnja ukočenost traje kraće od 1 sata.

Simptomi po kojima možete prepoznati artritis su: bol u zglobu (ili zglobovima), osjetljivost na dodir, ukočenost zglobova, ograničen opseg pokreta, otečenost, topla koža iznad zahvaćenog zgloba, slabost mišića na strani oboljelog zgloba.

Cijeli članak pročitajte na Krenizdravo.hr.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter


Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom