KRENIZDRAVO.HR

IMALI STE SRČANI UDAR? Evo što raditi da biste se brže oporavili!

| Autor: Krenizdravo.hr
(Pixabay)

Najčešći uzrok infarkta je začepljenje jedne ili više koronarnih arterija krvnim ugruškom

Srčani udar ili akutni infarkt miokarda je odumiranje dijela srčanog mišića zbog nedovoljne opskrbe krvlju. Nekoliko dana ili tjedana prije akutnog infarkta miokarda oko polovice pacijenata ima simptome u obliku nestabilne angine pectoris, crescendo angine, zaduhe i zamora.

Bolesnici nekada kao simptom navode težinu, nelagodu ili pritisak u prsištu. Bol je lokalizirana iza prsne kosti ili polazi iz lijevog prsišta i u pravilu se širi u lijevu ili obje ruke, rame i donju čeljust.

Ukupna stopa smrtnosti je 30 %, a 50 – 60 % ovih bolesnika umire prije dolaska u bolnicu. Stopa smrtnosti u bolnici je oko 10%. Smrtnost je veća kod dijabetičara i žena.

Kada se sumnja da pacijent ima akutni infarkt miokarda, prva je dijagnostička pretraga EKG (elektrokardiogram) kojim se snimaju električni potencijali srca te određuje ritam kojim srce kuca.

Nakon dijagnoze infakta slijedi liječenje koje može biti kirurško ili nekirurško, a potom se pristupa rehabilitaciji. Što ona obuhvaća, gdje se u Hrvatskoj obavlja i što od nje očekivati pročitajte na Krenizdravo.hr


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater