ISTARSKI DOMOVI ZDRAVLJA

EDUKACIJA I VJEŽBANJE: Stotine Porečana u programu prevencije

| Autor: Sandra ZRINIĆ TERLEVIĆ

Grad Poreč i ove je godine u gradskom proračunu predvidio značajna sredstva za javne potrebe u zaštititi, očuvanju i unapređenju zdravlja.

Među brojnim projektima ističe se i već 13 godina aktivan program prevencije kardiovaskularnih bolesti koji se provodi s ciljem unapređivanja i očuvanja zdravlja i prevencije bolesti srca i krvožilnog sustava, te podizanja kvalitete života osoba srednje i starije životne dobi.

Projekt je usmjeren na rizičnu populaciju, muškarce u dobi od 45-65 godina, dijabetičare, pretile osobe, pušače te na pretilu djecu. U projekt je uključeno stotinjak korisnika s područja Poreča godišnje, a Grad program financira s 30.000 kuna svake godine.

U Domu zdravlja program počinje u savjetovalištu za prevenciju kardiovaskularnih bolesti, gdje se svakog dana od 8.00 do 10.00 sati mogu javiti zainteresirani, po preporuci obiteljskih liječnika, koji popunjavaju upitnik kako bi se kroz odgovore došlo do njihove specifične potrebe. Uz prevenciju vrši se i rehabilitacija pacijenata koji su imali neki od zahvata na srcu ili krvožilnom sustavu pa im je potrebno postupno uvođenje u aktivnosti.

Aktivnosti koje se planiraju su edukacija djece i njihovih roditelja o zdravoj prehrani, grupni i individualni rad s pretilima, nordijsko hodanje i tjelovježba s grupama dijabetičara, hipertoničara i drugih s KV rizikom, edukacija, mjerenje tlaka, izračunavanje tjelesne mase i vježbe pod stručnim vodstvom i kontrolom kinezioterapeuta. Nositelj projekta su ispostava Istarskih domova zdravlja.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom