KRENIZDRAVO.HR

Edamame mahune - proteinska bomba koja SPUŠTA KOLESTEROL U KRVI

| Autor: Krenizdravo.hr
(Pexels)

(Pexels)


Baš poput soje, i edamame mahune bogate su visokokvalitetnim proteinima. Jedna šalica kuhanih edamame mahuna može sadržavati i do 19 grama proteina.

Edamame mahune su zelene mahune koje u sebi sadrže hranjiva, zelena, još nepotpuno zrela zrna soje. Uobičajeno se konzumiraju u Aziji, ali su sve češće prisutne i u ostatku svijeta.

Soja i proizvodi od soje mogu biti vrijedan izvor proteina veganima i vegetarijancima zbog toga što je hrana biljnoga podrijetla siromašnija proteinima.

Dodatna prednost sojinih proteina je njihova kakvoća. Naime, sojini proteini slični su proteinima iz mlijeka i jaja. To znači da su visoke kakvoće, odnosno da ih organizam može lako i učinkovito iskoristiti za izgradnju mišića.

Prema istraživanju objavljenom 2010. godine u časopisu The Journal od Nutrition zamjenom 25 grama proteina tipičnih za zapadnjačku prehranu s 25 grama proteina soje može smanjiti razinu LDL kolesterola za 4 %.

Edamame se najčešće dodaje u jela koja ne zahtijevaju intenzivnu termičku obradu, primjerice u salate, rižota, juhe, variva, jela od tjestenine, a mogu se konzumirati i kao zalogaj između obroka (npr. umjesto orašastih plodova).

Cijeli članak pročitaje na Krenizdravo.hr

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater