UPOZORENJE STRUČNJAKA

DVADESETOGODIŠNJA DJEVOJKA OZBILJNO OŠTETILA VID ZBOG MOBITELA. Ovu grešku mnogi čine bez razmišljanja, budite oprezni

| Autor: Glas Istre
Ilustracija (Pixabay)

Ilustracija (Pixabay)


Dvoje mladih pacijenata pretrpjelo je ozbiljno oštećenje mrežnice nakon što ih je uhvatila snažna refleksija sunca dok su gledali u ekran na svom uređaju, piše Net.hr.

Retina je sloj tkiva u stražnjem dijelu oka koji je najosjetljiviji na svjetlost. To je dio oka odgovoran za vidno polje koje nam je potrebno za zadatke poput čitanja.

Oba pacijenta bila su sigurna da ne gledaju izravno u sunce, što je navelo liječnike na zaključak da je sunčev odsjaj, koji se odbija od njihovih telefona, odgovoran za oštećenje njihovih očiju.

20-godišnja neimenovana djevojka koja je provela nekoliko sati na plaži čitajući na mobitelu zadobila je dugotrajno oštećenje oka. U početku je oštećenje mrežnice od sunca značilo da se borila da razlikuje oblike koji su bili daleko. Također je ostala s trajnim središnjim skotomom, slijepom pjegom koja se pojavljuje u središtu nečijeg vida.

U međuvremenu, 30-godišnji neimenovani muškarac, koji je četiri sata čitao svoj tablet dok je bio na sunčanoj terasi skijališta, ostao je s poremećenim vidom i nije mogao vidjeti nadaleko. Srećom, vid mu se potpuno oporavio.

Savjeti oftalmologa

Španjolski oftalmolozi pozvali su na podizanje svijesti o mogućim rizicima neizravnog oštećenja očiju od sunca, pišući u časopisu Journal of Medical Case Reports. Autori su pozvali na korištenje sunčanih naočala s odgovarajućim filterom dok čitate na plaži ili blizu vode.

Skeniranje očiju dvaju pacijenata potvrdilo je da oboje imaju solarnu makulopatiju, stanje koje obično uzrokuje izravno gledanje u sunce. Ovo su prva dva slučaja solarne makulopatije uzrokovane sunčevom svjetlošću koja se odbija od ekrana mobilnih uređaja, rekli su liječnici. Nijedan pacijent nije dobio nikakav tretman za oštećenje oka, ali u roku od samo dva mjeseca od incidenta, pacijent se potpuno oporavio. Kod pacijentice su se neki simptomi popravili nakon pet mjeseci. Međutim, ostala je s dugotrajnim skotomom na desnom oku.

Liječnici su u svojim bilješkama rekli da se solarna makulopatija može poboljšati sama od sebe kako oko zacjeljuje iznutra prema van. Međutim, ako je sunce oštetilo pacijentovu vanjsku mrežnicu kao u slučaju djevojke, može ostati slijepa pjega u vidu, piše The Sun.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini