DJECA SA SRČANIM GREŠKAMA I DRUGIM BOLESTIMA

Dr. Kristina Đuherić, čelnica istarske podružnice udruge "Veliko srce malom srcu": "Čekali smo otpust iz pulske bolnice, oko nas cvijeće, baloni… Suprug i stariji sin nas čekaju. Lovre je odjednom poplavio..."

O tom problemu jako se malo govori, iako u Hrvatskoj trenutno ima više od 10.000 djece sa srčanim bolestima, a svake se godine rađa njih 500-tinjak. Dvije trećine djece rođene s takvim komplikacijama zahtijeva cjeloživotno praćenje stanja, ističe dr. Đuherić

| Autor: Marina VUKŠIĆ
Udruga Veliko srce malom srcu / Dr. Kristina Đuherić

Udruga Veliko srce malom srcu / Dr. Kristina Đuherić


"Trudnoća i porod s Lovrom bili su potpuno uredni. Rođen je kao potpuno zdrava beba, s 4,2 kilograma. Čekali smo otpust iz pulske bolnice, oko nas cvijeće, baloni… Suprug i stariji sin nas čekaju. Lovre je odjednom poplavio. Ostali smo u šoku. Liječnici su zbrinuli dijete, iščekivala sam informaciju kad će mi ga ponovno donijeti. A onda novi šok. Dijete su odvezli u drugu bolnicu, situacija je teška i komplicirana...", prisjeća se užasnih trenutaka nakon rođenja drugog sinčića 34-godišnja Kristina Đuherić, majka 5-godišnjeg Franka i danas zdravog i hiperaktivnog Lovre koji će u siječnju proslaviti drugi rođendan. Mama liječnica, specijalizantica obiteljske medicine koja radi u ambulanti opće prakse u Barbanu, ujedno je voditeljica istarske podružnice udruge Veliko srce malom srcu, neprofitne, humanitarne udruga liječnika, zdravstvenog osoblja i roditelja djece s prirođenim srčanim greškama i drugim srčanim bolestima.

Njen je Lovre rođen s kompleksnom srčanom greškom, Taussig-Bing anomalijom, radi čega je samo nekoliko dana nakon rođenja hitno prebačen na riječku Kantridu, gdje je proveo prvih 15 dana života. Na zagrebačkom rebru je operiran kada je napunio mjesec dana života. Dobro je podnio tešku i kompliciranu operaciju koja je trajala deset sati, i nakon 20-ak dana, odnosno gotovo dva mjeseca nakon rođenja prvi put došao kući.

- Za mene, supruga i starijeg sina Franka to je bio užasan period. U Zagrebu smo iznajmili stan da svaki dan što više provedemo s malenim Lovrom u bolnici, a istovremeno smo si dane organizirali tako da Franko ni na trenutak ne bude zapostavljen i da što manje osjeti ono što smo mi proživljavali u tom periodu. Na dnevnoj bazi sam radila raspored aktivnosti samo da budemo što više angažirani, da sa što manje posljedica prebrodimo taj period. Na sreću, zahvaljujući iznimnim liječnicima, dr. Nevenu Čači, pedijatrijskom kardiokirurgu s Klinike za pedijatriju riječke bolnice na Kantridi, te dr. Draženu Belini, subspecijalistu kardijalne kirurgije s KBC-a Rebro i mađarskom stručnjačku Zsoltu Prodanu, sve je prošlo dobro. Lovre je danas zdrav dječak, hiperaktivan i iznimno napredan za svoju dob. Od početne dijagnoze danas su ostali samo ožiljak i redovne kontrole jednom godišnje u Rijeci i Zagrebu, sretno govori dr. Đuherić.

U Istarskoj županiji rad udruge osnovane 1994. godine u Zagrebu gdje joj je i sjedište tek je u začecima, no dr. Đuherić, kao majka djeteta koje je rođeno sa srčanom manom koju nije bilo moguće dijagnosticirati prije rođenja, ali i kao liječnica, maksimalno se angažirala u promicanja njenog rada i aktivnosti.

- O tom problemu jako se malo govori, iako u Hrvatskoj trenutno ima više od 10.000 djece sa srčanim bolestima, a svake se godine rađa njih 500-tinjak. Te se bolesti jako rijetko i teško mogu dijagnosticirati prenatalno jer je ehokardiografija jako komplicirana i teška pretraga, a u Hrvatskoj je rade samo četiri liječnika, jedan u Rijeci i tri u Zagrebu. A dvije trećine djece rođene s takvim komplikacijama zahtijeva cjeloživotno praćenje stanja, ističe dr. Đuherić.

Udruga kroz razne akcije i kampanje želi skrenuti pozornost na važnost redovitih kontrola srca kod djece, pogotovo kod djece sportaša. Udruga je na raspolaganju roditeljima djece s prirođenim srčanim manama i drugim bolestima srca za sve informacije koje im mogu biti od koristi. Udruga u Zagrebu ima stan koji koriste roditelji dok su djeca, a ima ih iz cijele Hrvatske, na liječenju, i njegovo je korištenje potpuno besplatno. Stan je potpuno opremljen novcem donatora, a održavanje se financira aktivnostima koje organizira udruga. Udruga ima web stranicu s vrlo korisnim informacijama za roditelje putem koje mogu uputiti pitanja i dobiti stručne odgovore i savjete. Informacije se mogu dobiti i putem e-maila: [email protected].

Udruga Veliko srce malom srcu ima istoimenu Facebook grupu putem koji si roditelji međusobnom pomažu razmjenom iskustava, informacija.

- Medicinske informacije roditelji dobiju od liječnika, ali one dragocjene, životne, dobiju se upravo od ljudi koji su u istoj priči, ističe dr. Đuherić. - Neprocjenjivo je to pogotovo za mlade roditelje, i kad se radi o prvom djetetu, kaže ova mlada liječnica koja je u svom profesionalnom radu posebno posvećena drugog ranjivoj skupini - gerijatriji i pacijentima koji trebaju palijativnu skrb.

Aukcija nogometne lopte za perfuzore i pokretni tlakomjer

Udruga Veliko srce malom srcu najaktivnija je u veljači kada se obilježava takozvani Crveni mjesec, s naglaskom na Dane srca od 7. do 14. veljače, Svjetski tjedan urođenih srčanih grešaka. Trenutno je aktualna aukcija lopte s potpisom Vatrenih, hrvatskih nogometnih reprezentativaca. Prikupljenim novcem planiraju se kupiti dva perfuzora i pokretni tlakomjer.

Roditelji besplatno Ipsilonom, tunelom Učka…

Roditeljima čija su djeca na dugotrajnom liječenju u Rijeci ili Zagrebu, Bina-Istra omogućava besplatnu vožnju Istarskim ipsilonom i tunelom Učka. Za to je potrebno najprije dobiti potvrdu u bolnici u kojoj se dijete liječi, zatim na punktu Bina-Istre preuzeti obrazac koji potom treba ovjeriti u Poreznoj upravi.

Tata Simon: Vjerovao sam da će sve biti dobro

- Hvala Bogu da se sve otkrilo na vrijeme, i da je s Lovrom sve dobro završilo. Iako, od početka imam imamo osjećaj da će ishod biti dobar. Najteže mi je bilo što smo Lovru morali ostavljati samoga u bolnici, a najgora je bila noć prije same operacije. Emocije su me svladale s odmakom, priznaje Lovrin otac Simon. Kaže da je nakon toga ostavio posao kojim se dotad bavio, a i on i supruga na život gledaju na drugačiji način.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter