ima ih šest

Simptomi koji ukazuju na to da vam u tijelu vjerojatno nedostaje vitamina D

| Autor: Glas Istre
Ilustracija (Pexels)

Ilustracija (Pexels)


Vitamin D, koji se često naziva i vitaminom sunca, važan je tijelu za apsorpciju kalcija i fosfora, ali i pomaže u održavanju zdravlja kostiju, zubi i mišića. Međutim, ako se ne unosi dovoljno u organizam hranom ili putem dodataka, tijelo pokazuje jasne simptome na koje bi trebalo obratiti pažnju. U nastavku izdvajamo šest najčešćih simptoma koji ukazuju na nedostatak vitamina D u organizmu, prenosi Index.hr.

Debljanje

Nedostatak vitamina D može otežati gubitak težine i utjecati na debljanje, prenosi Health Shots. Niske razine ovog vitamina mogu umanjiti sposobnost tijela da sagorijeva masti, što dovodi do debljanja i poteškoća u mršavljenju.

Letargija

Ako se gotovo cijelo vrijeme osjećate umorno i tromo, možda za to nije kriv nedostatak sna. Letargiju, definiranu kao stanje umora i premorenosti, može uzrokovati nedostatak vitamina D, otežavajući normalno obavljanje dnevnih aktivnosti i pojačano trošenje energije. 

Promjene raspoloženja

Oni ljudi koji ne mogu razumjeti koje se razloge kriju iza naglih promjena raspoloženja, trebali bi provjeriti razinu vitamina D u tijelu, prenosi Health Shots. Niske razine ovog vitamina povezane su s poremećajima raspoloženja kao što su depresija i anksioznost. 

Slabost mišića

Možda ste primijetili da pokušavate trenirati, ali se mučite s dovršavanjem vježbi. To može biti zbog nedovoljne količine vitamina D. Ovaj je vitamin neophodan za rad mišića, a bez njega biste mogli osjetiti neobičnu slabost mišića, a u nekim slučajevima i grčeve.

Bol u kostima

Česta ili stalna bol u kostima, osobito u donjem dijelu leđa, kukovima i nogama, može ukazivati na nedostatak vitamina D u tijelu. Ovaj je vitamin ključan za apsorpciju kalcija, a ako su razine vitamina D niske, kosti mogu postati tanke, lomljive i sklone učestalim bolovima.

Često imate problema s infekcijama

Češće prehlade također su čest simptom nedostatka vitamina D. Kako prenosi Health Shots, ovaj je vitamin ključan za održavanje imuniteta, a niske razine mogu vas učiniti osjetljivijima na infekcije i bolesti.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter