opasno

Budite oprezni s predoziranjem ovim vitaminskim i mineralnim dodacima

| Autor: Novi list
Ilustracija (iStock)

Ilustracija (iStock)


Dok su multivitamini općenito dobri i povremeni dodatak vjerojatno neće učiniti mnogo štete, neki vitamini ili minerali koji se uzimaju u prekomjernim količinama mogu izazvati pustoš u vašem tijelu.

Evo što trebate znati o svakom od njih.

1. Kalcij 

Supstance koje se nalaze u mlijeku dobre su za vas, ali samo ako ih unosite u dovoljnim količinama.

Kalcij je najzastupljeniji mineral u tijelu, ali to ne znači da ga možete uzimati zauvijek.

Oko 98% kalcija pohranjeno je u kostima, ali je također važan za zdravlje zubi i druge vitalne funkcije poput kontrakcije krvnih žila i zgrušavanja krvi.

Uzimanje previše, obično putem dodataka, može uzrokovati ozbiljne štete.

Prema AARP-u, simptomi predoziranja mogu uključivati ??bolove u trbuhu, mučninu, povraćanje, pa čak i bubrežne kamence i srčane probleme.

2. Željezo

Iako niska razina željeza može uzrokovati anemiju, što može biti ozbiljno stanje, većina ljudi ne pati od ovog problema.

Željezo možete dobiti iz brojnih namirnica, kao što su obogaćene žitarice, leća i špinat.

U nekim slučajevima, primjerice tijekom trudnoće, suplementacija može biti neophodna, ali većinu vam vremena nije potrebna.

Previše željeza, naime, može imati neugodne učinke, poput mučnine, povraćanja i proljeva, a može oštetiti i neke važne organe.

Preporuča se uzimanje od 8 do 18 mg dnevno, ovisno o dobi i spolu.

3. Vitamin A

Možda ste upoznati s kozmetičkim oblikom vitamina A, naime retinolom, ali ovaj je mikronutrijent odgovoran je za mnogo više od puke borbe protiv bora i starenja kože.

Vitamin A je još jedan vitamin topiv u mastima koji može akumulirati toksičnost u jetri kada ga uzmete previše.

Možete imati neke akutne simptome kao što su mučnina, povraćanje, vrtoglavica, zamagljen vid, jake glavobolje i problemi s mišićima ili koordinacijom.

U konačnici, predoziranje vitaminom A može dovesti do kome ili čak smrti, prenosi NYP.

4. Vitamin D

Često nazivan "vitaminom sunca", vitamin D je jedinstven jer, iako ga možete dobiti iz hrane, vaše tijelo proizvodi vitamin D izlaganjem suncu.

Također je jedan od najčešćih tipova dodataka prehrani.

Unos dovoljne količine vitamina D ključan je za zdravlje kostiju, bubrega i mišića, ali previše može uzrokovati ozbiljne probleme.

studiji slučaja iz 2022. , Britanac je počeo uzimati 150.000 IU vitamina D prema savjetu nutricionista, što je 375 puta više od preporučene dnevne količine.

Mjesecima se čovjek žalio na mučninu, povraćanje, suha usta, proljev i gubitak težine. Kad se napokon pojavio u bolnici, bubrezi su mu otkazivali.

Prosječnoj osobi je 600 do 800 IU vitamina D sve što je potrebno svaki dan, a to možete postići sa samo 5 do 30 minuta izlaganja suncu dnevno.

5. Vitamin B6

Unatoč činjenici da je vitamin B6 jedan od rijetkih vitamina topivih u vodi na ovom popisu – što znači da je stvarno teško predozirati se samo iz izvora hrane – i dalje može biti opasno ako ga uzmete previše.

Dovoljno je reći da uzimanje više od 250 mg dnevno može uzrokovati oštećenje živaca i bol, piše AARP.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter