POVRATITE MOTIVACIJU

Rečenice koje morate pročitati kada se osjećate izgubljeno

| Autor: Šarlota Brnčić
Ilustracija (iStock)

Ilustracija (iStock)


Može se dogoditi da prolazite kroz trenutak u životu u kojem se osjećate izgubljeno, u kojem ne znate u kojem smjeru ide vaša egzistencija i što učiniti da eventualno ispravite tijek.

Pretrpili ste žalost, izgubili posao ili sjajnu priliku za karijeru, ili vas je draga osoba napustila ne dajući vam vremena da shvatite što se događa.

Ili možda pokušavate bolje razumjeti tko ste, što želite od života ili tražite cilj, fiksnu točku koja daje pravi smjer vašem postojanju.

Ako nemate nekog tko bi vas podržao u ovom teškom trenutku, mogle bi vam pomoći fraze i citati poznatih ljudi iz prošlosti koji su, baš poput nas, prošli kroz trenutak tame prije nego što su uspjeli pronaći opet svjetlo:

1. "Putovanje od tisuću milja počinje jednim korakom"

Ova fraza, koja se pripisuje kineskom filozofu i piscu Lao Tzuu (6. st. pr. Kr.) poziva vas da ne brinete o duljini puta kojim ste se odlučili ići niti o mogućim preprekama koje on krije, već da se koncentrirate isključivo na korak koji je sada pred vama.

Uostalom, svaki pothvat, pa i najveći i najrevolucionarniji, započeo je malim korakom u novom smjeru.

2. "Nemojte se bojati neuspjeha. Bojite se ne pokušati"

Kada se suočite s novom situacijom, normalno je bojati se, a Michelle Obama poziva da krenete u novi pothvat unatoč strahu od neuspjeha koji za mnoge predstavlja nepremostivu granicu.

Samo pokušavajući, griješeći i padajući, moći ćete promijeniti svoju sadašnjost kako biste postigli svoje ciljeve: ako se ne uključite, ako ne pokušate, nikada nećete znati dokle ste mogli stići.

3. "Nije važno koliko sporo ideš, sve dok ne staneš"

Jedan od problema našeg društva je nedostatak strpljenja: svi smo toliko željni postizanja senzacionalnih rezultata u vrlo kratkom vremenu da, ako ih ne postignemo, odustajemo.

Umjesto toga, a Konfucije to podučava, ključ je da nikada ne prestanemo: pokušaji da se poboljšamo čak i samo 1% svaki dan, ali stalno, omogućit će nam da dugoročno svjedočimo izvanrednim promjenama.

4. "Nikada nije kasno biti ono što si mogao biti"

Ponekad obeshrabrenje dolazi od ideje da “kasnite”, da ste prekoračili pravo vrijeme za obavljanje stvari.

Ovo nije ništa drugo nego predrasuda, pogrešna ideja koju je usadilo naše društvo, koje želi da budemo zatvoreni u ponekad zagušljivim obrascima.

Zaboravljamo, međutim, da je svaki pojedinac svijet za sebe, sa svojom poviješću i vlastitim vremenom za obavljanje stvari.

Ovom rečenicom pisca Georgea Eliota želimo naglasiti upravo to.

5. "Nikad nemoj prestati sanjati, jer snovi postaju stvarnost"

Sanjarenje (veliko) je aktivnost koju prakticiramo kao djeca, ali kako odrastamo prestanemo to raditi i naučimo se zadovoljiti osrednjom svakodnevicom, koja nas ne zadovoljava, ali od koje ne možemo pobjeći.

Mahatma Gandhi nas podsjeća da je bitno ne izgubiti sposobnost sanjanja, čak ni kao odrasle osobe, jer samo nastavkom sanjanja možemo unaprijediti i obogatiti svoje postojanje.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini