Nesnosno je vruće pa donosimo popis namirnica koje treba jesti – i 4 koje ne treba

| Autor: Sanda Milinković

Znamo da ljeto još uvijek traje, znamo da je visoka temperatura sasvim normalna za ovo doba godine i znamo da je “i prije bilo vruće”, zahvaljujući boomer generaciji koja nas na to svakodnevno podsjeća. Više puta.

Unatoč svemu tome, i dalje nam je nesnosno vruće zbog čega ponekad nemamo volje kuhati pa posežemo za jelima koja su čim prije gotova. U odabiru prednjače namirnice koje nas mogu rashladiti i koje možemo konzumirati tijekom čitavog dana.

Toplinski valovi obično traže da malo prilagodimo svoj životni stil tako da pomognemo tijelu da se bori s visokim temperaturama. Mnogi ne znaju, ili odbijaju shvatiti, da ključnu ulogu u tome ima prehrana.

Dodavanjem određenih namirnica u najtoplijim danima, možemo ostati hidratizirani i ohladiti tijelo. Također, izbjegavanjem onih koje se ne preporučuju, možemo spriječiti osjećaj nelagode, napuhanosti i iritacije.

Što uključiti u prehranu?

Jagode

Više od 90 % sastava jagoda je voda zbog čega su odličan izvor hidratacije. Bogate vitaminom C, mogu imati pozitivan utjecaj na osnaživanje imunološkog sustava koji se bori protiv prehlada i virusa. Jagode imaju i brojna antioksidativna svojstva koja mogu pomoći kod upala, a bogate su i vlaknima zbog čega održavaju crijevnu floru zdravom.

Krastavci

Sačinjeni od gotovo 95 % vode, doprinijet će potrebi vašeg tijela da se hidratizira, pomoći uklanjanju toksina i osvježiti kožu. Vrlo su niskokalorični te odličan izvor vlakana kojima ćete poboljšati probavu.

Ananas

Omiljeno tropsko voće bogato je nutrijentima i antioksidansima, a zbog sastava koji je većinski voda, pomaže proizvodnji kolagena, prevencije osipa i akni. U svom sastavu imaju enzim bromelain koji pomaže probaviti proteine te očuvati zdravlje crijeva i spriječiti začepljenja.

Lubenica

Osim što je odlična ljetna grickalica, lubenica ima i neke blagodati na organizam. Bogata je vodom zbog čega pomaže da ne dehidrirate, a sadrži i nutrijent naziva citrulin (alfa aminokiselina koja potječe od latinske riječi citrullus što znači – lubenica). Citrulin pomaže kod opuštanja jer širi krvne žile i održava krvni tlak.

A što nikako ne konzumirati?

Konzumiranje prerađene hrane te one bogate uljem, ljeti može uzrokovati iritaciju i nelagodu. Koje vrste namirnica bi bilo najbolje izbjegavati, provjerite u nastavku.

Ljuta hrana

Vrlo začinjena i paprena hrana može prouzrokovati unutarnje upale, bolove i iritaciju. Pored toga, može zavarati vaš mozak da pomisli kako vam se tijelo pregrijava što će dovesti do toga da se (još više) znojite.

Masnoće…

Hrani bogatoj dodatnim šećerima, mastima i proteinima treba puno više vremena da se probavi u organizmu. Kao posljedica sporijeg probavljanja, povećava se tjelesna temperatura zbog čega ćete se tijekom toplotnog vala osjećati vrlo letargično.

Prerađena hrana

Ovakve su namirnice vrlo bogate natrijem, a visoki level natrija u organizmu možete uzrokovati dehidraciju i rezultirati zadržavanjem vode. Svi ti čimbenici uzrokuju neugodu i iritaciju tijekom toplinskog vala.

Alkohol i kofein

Unatoč svim tim ljetnim koktelima i hladnim kavama, alkohol i kofein su i dalje diuretici koji mogu dovesti do dehidracije i disbalansa elektrolita u organizmu. Bilo bi ih dobro izbjegavati, pogotovo tijekom najtoplijih dana.

Konzumacija voća i povrća bogatog vodom te izbjegavanjem teških namirnica kao što su meso, masnoće, natrij i umjetna sladila, mogu pomoći kod zdravstvenih nelagoda uzrokovanih toplinskim valom.

Ako pripadate ugroženijim skupinama, savjetujte se s liječnikom oko posebnog plana prehrane i izbjegavajte izlazak iz kuće u vremenu kada su temperature najviše.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater