SAVJET STRUČNJAKA

Kosa vam je suha i lomljiva? Možda radite ovu veliku grešku kod sušenja kose

| Autor: Glas Istre
Ilustracija (Pexels)

Ilustracija (Pexels)


Sušenje kose jedna je od onih uobičajenih, svakodnevnih aktivnosti kojima se bavimo gotovo cijeli život pa često nismo previše svjesni kako točno to radimo. Međutim, stručnjaci ukazuju na činjenicu da mnogi, upravo zbog rutine, često čine značajnu pogrešku, što rezultira suhom i oštećenom kosom. To je problem koji frizeri često primjećuju kod svojih klijenata.

“Jedna od mojih klijentica s prekrasnom, čvrstom kosom dužine do ramena cijelo vrijeme ima problem s kosom na prednjem dijelu koja je oštećena i lomljiva. To mi nije imalo smisla jer joj cijela kosa raste jako zdravo, ali prednji dijelovi neprestano se lome”, pojašnjava jedan frizer za Glamour i dodaje kako je ista klijentica došla u salon i tražila veliku, okruglu četku za stiliziranje.

“Rekla je kako joj četke traju 4-5 mjeseci prije nego je mora zamijeniti novom. To mi je bilo jako čudno, s obzirom na to da moje traju i po 20 godina, a koristim je profesionalno svaki dan. Zamolio sam je da donese svoju staru četku kako bih je vidio. Vidio sam da je velika četka postala četka srednje veličine jer su se krute najlonske dlake otopile na pola dužine. Sušilo za kosu bilo je prevruće i četka se počela topiti. Ako se to događa s četkom, zamislite što takva temperatura radi vašoj kosi”, pojasnio je.

Stručnjaci ističu da je jedna uobičajena pogreška koju svi činimo pretjerano vruće sušilo za kosu, prebliz kontakt s kosom i predugo zadržavanje sušila na kosi. Ova praksa posebno šteti blajhanoj kosi, a direktno prislanjanje sušila na kosu uzrokuje prekomjerno isušivanje i oštećenje kose.

Prema preporukama frizera, rješenje leži u odbacivanju nastavka za sušenje, održavanju veće udaljenosti između kose i sušila te izbjegavanju toplinskih metoda stiliziranja poput fena, pegle ili figara. Umjesto toga, preporučuje se sušenje kose na prirodan način, na zraku, prenosi Diva.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter