Korisni savjeti

Sir zamotan u prozirnu foliju stvara plijesan. NAJBOLJE GA JE ČUVATI U OVOM MATERIJALU

| Autor: Glas Istre
Ilustracija (foto: Pexels)

Ilustracija (foto: Pexels)


Prosječna osoba svake godine pojede otprilike 10 kg sira, ali uvijek postoji pitanje kako možemo biti sigurni da dobivamo i izvlačimo najbolji i najviše iz ove mliječne delicije? Kako biste bili sigurni da ga ispravno tretirate slijedite savjete u nastavku.

Sir se najbolje čuva kada je zamotan u voštani papir. Time se postiže prava ravnoteža između sprječavanja isušivanja sira i sprječavanja nakupljanja previše vlage. Prozirna folija ima tendenciju zadržavanja vlage, što može potaknuti rast plijesni na površini sira. Umjesto toga isprobajte voštani papir. U suprotnom, masni papir također će dobro obaviti posao.

Lagano umotajte plave sireve, koji mogu postati tečniji dok sazrijevaju, u sloj limene folije preko voštanog papira kako biste spriječili curenje u hladnjaku.

Ilustracija (foto: Pexels)

Ne moraju se svi sirevi držati u hladnjaku. Stručnjaci savjetuju da se tvrdi sirevi mogu čuvati u bilo kojoj hladnoj prostoriji sa stalnom temperaturom od 8-15°C, dok meki i plavi sirevi trebaju biti u hladnjaku na temperaturi od 5-8°C. Provjerite temperaturu u svom hladnjaku ili prostoriji za koju mislite da bi mogla biti prikladna za čuvanje sira pomoću termometra. Otprilike sat vremena prije posluživanja izvadite sir iz hladnjaka ili hladne prostorije i ostavite ga na normalnoj sobnoj temperaturi između 18-23°C, prenosi Jutarnji list

Sir voli blago vlažnu okolinu. Zbog toga je ladica za salatu zapravo najbolje mjesto u hladnjaku za njegovo čuvanje jer zadržava taman dovoljno vlage. Kako biste spriječili prijenos bakterija s jedne namirnice na drugu, najbolje je salatu i povrće držati na drugoj polici ili u posebnoj posudi za salatu, ako ih hladnjak ima više.

Ilustracija (foto: Pexels)

To je savjet koji su se nadali čuti svi ljubitelji sira: sir se najbolje skladišti kada je cijeli. To znači da je najbolje kupiti cijeli sir, ako je moguće – iako će se čak i zagriženi obožavatelji možda mučiti s cijelim Cheddarom – i pojesti ga brzo nakon što je izrezan.

Kada se reže dio sira, ideja je da nikome ne ostane kora i da svi dobiju dio središta sira, koji je često najbolji dio. Imajući ovo na umu, svaki okrugli sir, poput Camemberta, treba rezati kao tortu. Ako poslužujete krišku mnogo većeg sira, narežite ga tako da svaka osoba dobije trokutasti komad s korom duž jedne strane i središtem sira na vrhu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum