KIJEV

Ukrajina: Spomenik Lenjinu odjenuli u bugarsku narodnu nošnju

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

S obzirom na aktualni trend rušenja i uništavanja kipova širom svijeta, jedno je ukrajinsko selo odlučilo na kreativan način pristupiti svojoj povijesnoj baštini. Mještani sela Zaljiznični blizu Odese spomenik Lenjinu odlučili su izmijeniti na način da sada predstavlja utemeljitelje sela - etničke Bugare koji su onamo stigli u 19. stoljeću.   

Lenjin iz Zaljizničnog sada je odjeven u tradicionalnu bugarsku narodnu nošnju, a pokraj nogu su mu mještani stavili škare za rezidbu vinove loze i košaricu s grožđem, piše BBC.

Pojasnili su da im je takva transformacija kipa bila puno jednostavnija i jeftinija od njegova rušenja.

Lenjinove statue gotovo su u potpunosti nestale iz Ukrajine, nakon što su 2015. komunistički simboli u toj zemlji proglašeni protuzakonitima. Srušeno ih je više od tisuću, no neki su podvrgnuti neuobičajenim transformacijama.

Tako je prije pet godina jedan spomenik Lenjinu pretvoren u mračnog gospodara Dartha Vadera iz 'Ratova zvijezda'.

Sovjetska ostavština u Ukrajini je i dalje sporna tema. Nedavna anketa pokazala je da je trećina Ukrajinaca za zabranu komunističkih simbola, trećina je protiv, a četvrtina je ravnodušna.

Posljednja Lenjinova transformacija na društvenim je mrežama dočekana dvojako: s entuzijazmom i skepticizmom.

"Ameriko, ugledaj se u naš primjer!" stoji u jednom komentaru. Drugi korisnik hvali kreativno rješenje: "Volio bih da je takvih primjera više."

Ukrajinski je primjer nadahnuo mnoge da iznesu vlastite prijedloge. 

"Isto bi trebalo učiniti sa svim spomenicima kako bismo izbjegli njihovo uništavanje", smatra jedan korisnik.

Drugi piše: „A što mislite o LGBT Lenjinu?"

No ima i drukčijih razmišljanja: "Možete izmijeniti kapu, no lice je i dalje isto. Obični konformisti", jedan je od postova na društvenim mrežama.

Neki su transformaciju nazvali "mimikrijom", a neki smatraju da joj je najbolje pristupiti ironično: "Dobre stvari ne bi smjele propasti, zar ne?"

 


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of