SPLIT

U Splitu 300 metra četvornih murala za 12-milimetraskog morskog puža

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


U Splitu je u petak na pročelju višekatne zgrade u Ulici Antuna Branka Šimića svečano otvoren mural površine 300 četvornih metara posvećen morskom pužu veličine 12 milimetara.

Mural su izradili splitski umjetnici Luka Duplančić i Ivan Svaguša prema fotografiji na kojoj je mali morski puž od 12 milimetra, koji se može vidjeti na dubinama pet do deset metra, uslikan na otoku Čiovo.
Zamjenik splitskog gradonačelnika Bojan Ivošević je istaknuo kako se ovim muralom šalje poruka o potrebi zaštite okoliša.
"Mi kad govorimo o uništavanju pomorskog dobra obično mislimo na uništavanje onog što vidimo uz  more, a vrlo malo se govori o uništavanju i devastiranju podmorja nasipanjem plaža", rekao je Ivošević. Dodao je kako je nužno očuvati bioraznolikost podmorja.
Direktorica splitske Turističke zajednice Alijana Vukšić je rekla kako je ovaj mural bitan  za turističke djelatnike  jer će njime privlačiti dolazak gostiju u taj grad.
"Split živi za more i od mora i potrebno je očuvati čistoću i kakvoću našeg mora", istaknula je Vukšić.
Autori murala  Luka Duplančić i Ivan Svaguša rekli su  kako su na njegovoj izradi bili angažirani mjesec dana te da tako doprinose oplemenjivanju zidova zgrada u Splitu.
"Ovaj mural je bitan za percipiranje Splita kao najvećeg grada na istočnoj obali Jadrana", istaknuo je Duplančić

Produkciju ovog murala u Splitu provela je WWF Adria – svjetska organizacija za zaštitu prirode, sufinanciran je sredstvima Europske unije, te u suradnji s Gradskim kotarom Blatine, Turističkom zajednicom grada Splita te Splitsko-dalmatinskom županijom – Upravnim odjelom za turizam i pomorstvo. 

Mural je nastao u sklopu paneuropskog projekta Fish Forward radi podizanja svijesti o društvenim i ekološkim utjecajima konzumacije proizvoda iz ribarstva, te WWF-ova projekta Transforming Mediterranean Small Scale Fisheries  u čijem se središtu interesa nalaze priobalni ribari diljem Sredozemlja.
Mosor Prvan biolog iz WWF Adria istaknuo je kako ovaj mural posvećen morskom pužu treba doprinijeti povećanju svijesti o vlastitoj odgovornosti za zaštitu našeg Jadrana.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater