(Hina/EPA)
Nakon "Kvasomanije" u kojoj je Anita Šumer čitatelje detaljno uputila čitatelje u svijet domaćeg kvasa, u izdanju V.B.Z.-a objavljen je nastavak te uspješnice sa slatkim i slanim receptima koji umjetnost tradicionalnog načina pečenja podižu na novu razinu.
U prvoj je knjizi autorica otkrila što sve može nastati od malo brašna, vode i soli, što je bilo osobito korisno u vrijeme pandemije i posvemašnje nestašice kvasca u trgovinama, pokazavši kako kod kuće napraviti zdraviji kruh, od uzgoja startera i pripreme kvasa preko oblikovanja tijesta do ukrašavanja i pečenja.
Nastavak, nazvan "Slana i slatka kvasomanija", uz podsjetnik na osnove o domaćem kvasu i brizi za njega, više se fokusira na one koji već imaju iskustva s tom vještinom za koju mnogi kažu da je na granici umjetnosti i znanosti.
Donosi svakodnevne i blagdanske recepte, njih 77 više puta isprobanih, novih i osuvremenjenih, od mramornog kolača, kroštula i pehtranke (kuglofa s estragonom) do pite od bundeve i složenca s marmeladom.
Anita Šumer kaže da, kad je 2012. iz ljubavi prema suprugu Saši počela peći kruh s domaćim kvasom, nije ni pomislila kamo bi je mogla odvesti ta jednostavna fermentirana mješavina brašna i vode.
Uslijedilo je više od 40 milijuna pregleda na društvenim mrežama, brojne radionice diljem svijeta, međunarodni projekt The Quest for Sourdough, prvi slovenski kvas, njezin Rudl, u svjetskoj knjižnici kvasa u Belgiji, četiri izdanja Kvasomanije u Sloveniji, prijevodi na strane jezike te ovaj nastavak.
"Kada vas vode predanost, strast, ljubav i želja da pomažete drugima, čini se da sve to dođe samo od sebe", ustvrdila je.
Nakon uspješnice "Kvasomanija" koja je proglašena jednom od najboljih knjiga o kruhu na svijet Šumer je proputovala dvanaestak zemalja i održala stotinjak radionica za više od 1300 polaznika, dok je zahvaljujući maštovitim tehnikama ukrašavanja postala globalna zvijezda društvenih mreža.