LOVOSTAJ NA SITNU PLAVU RIBU POČINJE 1. SIJEČNJA Hoće li prije dočeka na ribarnici biti srdela ovisi i o vremenu  

Osim što su vremenske prilike nepovoljne, ribari imaju i ograničenu kvotu ulova. Ukupni mjesečni ulov male plave ribe s prilovom ne smije preći 100 tona po plovilu

| Autor: Jasna ORLIĆ
(Snimio Milivoj Mijošek)

(Snimio Milivoj Mijošek)


Do kraja ove godine, dakle još tri dana dozvoljen je lov na srdele i ostalu plavu ribu brodovima plivaričarima. Međutim, trenutačne vremenske prilike i jak južni i jugozapadni vjetar ne dozvoljavaju isplovljivanje ribaricama. Prognoza ne obećava, pa je pitanje hoće li male plave ribe biti na ribarnici još ovih par dana. Prema prognozi vjetar će se smiriti tek u srijedu, pa možda se poneki brod i otisne na more.

Premda je nedjelja bila sunčana i mirna niti jučer ujutro na ribarnicu nisu stigle srdele, jer se jugo diglo još tijekom noći i teško da je netko po tom vremenu mogao isploviti. Ponuda ribe bila je više nego oskudna.

foto

(Snimio Milivoj Mijošek)

Osim što su vremenske prilike nepovoljne, ribari imaju i ograničenu kvotu ulova. Ukupni mjesečni ulov male plave ribe s prilovom ne smije preći 100 tona po plovilu.

Spomenimo i to da je proteklih godina lovostaj započinjao već na Badnjak, a suprotno očekivanom, ove se godine dozvoljeni ribolov na moru okružujućom mrežom plivaricom – srdelarom produžio još nekoliko dana. Nakon lovostaja od 1. siječnja, svježu srdelu na ribarnici možemo očekivati tek 1. veljače, jer prema pravilniku Ministarstva poljoprivrede lovostaj traje do 31. siječnja u 24 sati.

Naš fotograf Milivoj Mijošek zatekao je u pulskoj luci domaće ribare koji čiste i krpaju mreže i pripremaju brod. Možda će još koji put prije lovostaja krenuti na more.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter