na radost kupaca i ribara

Skraćen lovostaj na malu plavu ribu. Poznato je kad će srdela biti u ponudi ribarnica

Lovostaj koji je započeo uoči Badnjaka završava nešto ranije. U drugoj polovici veljače ribari imaju ograničen ulov, smiju odraditi najviše sedam ribolovnih dana i uloviti do 30 tona ribe po brodu * Kupce zanima kolika će biti cijena ribe na ribarnicama. Pred kraj godine srdele su se prodavale od 25 do 30 kuna za kilogram

| Autor: Jasna ORLIĆ
Srdela će na ribarnici biti poslije 15. veljače (snimio Milivoj MIJOŠEK)

Srdela će na ribarnici biti poslije 15. veljače (snimio Milivoj MIJOŠEK)


Idućeg tjedna na ribarnicama bi se, na radost i kupaca i ribara, konačno trebala pojaviti srdela i druga mala plava riba. Lovostaj koji je započeo uoči Badnjaka završava nešto ranije, 15. veljače, pa se već sljedećeg dana, ako vremenske prilike to dozvole, u prodaji očekuje ulov iz mreža plivarica. Zimi puste ribarnice konačno će malo živnuti. Većinu dana u siječnju pulska je ribarnica u središtu grada žalosno prazna.

Slični su termini lovostaja bili i prošle godine, ovogodišnji nisu ništa novo, doznajemo od Roberta Momića, predsjednika Ceha ribara Obrtničke komore Istarske županije. U drugoj polovici veljače ribari imaju ograničen ulov. Smiju odraditi najviše sedam ribolovnih dana i uloviti do 30 tona ribe po brodu.

Silvano Licul iz Pule jedan je od ribara plivaričara koji će izaći na more nakon zimskog lovostaja. Vrijeme mirovanja iskoristili su za remont i popravke. Mjesec će biti povoljan, još samo da vrijeme posluži. Licul kaže da im je sedam radnih dana u drugoj polovici veljače dovoljno za rad u ovom zimskom mjesecu. Nastavit će loviti sve do 1. svibnja kada opet nastupa vrijeme lovostaja za malu plavu ribu, i to zbog mrijesta inćuna. Lovostaj će potrajati cijeli svibanj.

Licul kaže da je lanjska sezona bila uspješna, posebno šesti, sedmi i osmi mjesec kada je i pecatura srdela bila veća. "Mirna" je lani povećala cijenu otkupa na pet kuna za prvu klasu srdela, pa su njezin primjer slijedili i ostali otkupljivači, ističe Licul. Kupce zanima kolika će biti cijena ribe na ribarnicama. Pred kraj godine srdele su se prodavale od 25 do 30 kuna za kilogram.

Kad je riječ o isplatama potpora za ribare u vrijeme lovostaja, kašnjenje je, kao i za niz drugih mjera, osjetno. Do kraja veljače trebale bi biti isplaćene potpore za gorivo, doznajemo od Roberta Momića.

- Postoji velik broj poticajnih mjera za ribarstvo. Ono što nije pozitivno jest to što su one stvorile invalide, jer se velik broj ribara oslanja na mjere. Bez mjera ribarstvo ne bi opstalo. Mjere su opravdane, ali one ribarski sektor čine ovisnim, upozorava Momić. - Treba pogledati u budućnost i kvalitetno stimulirati one ribare kojima je ribarstvo glavna djelatnost.

Rješenje je u reguliranju tržišta. Ujedno je to ključno pitanje za sve prehrambene artikle. Nadalje, kad bi ojačali zadruge, to bi bio značajan benefit u odnosu na samostalni rad. Danas ribari nemaju interes djelovati u skupinama, samodostatni su za ulov ribe u Hrvatskoj, veli Momić.

Doznajemo i da je broj povlastica u Istri smanjen s 900, koliko ih je bilo prije šest godina, na oko 700 ribolovnih jedinica. Očito se sve više ribara orijentira prema turizmu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter