BERLIN

Neobičnim koncertom u Leipzigu testiraju rizik od zaraze koronavirusom

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

U njemačkome Leipzigu u subotu će se održati neobičan eksperimentalni koncert na kojemu će znanstvenici voditi računa o ponašanju publike, nastojeći proučiti koliki je rizik od zaraze koronavirusom na velikim okupljanjima ovog tipa.

Njemački pop pjevač Tim Bendzko je udružio snage sa znanstvenicima Sveučilišne bolnice u Halleu kako bi se ustanovilo mogu li se okupljanja velikog broja ljudi u koncertnim dvoranama i na nogometnim stadionima nastaviti i tijekom pandemije. To će pokušati otkriti večerašnjim koncertom. 

"Želimo ustanoviti kolik je broj međusobnih kontakata sudionika koncerta, što zapravo još uvijek nije jasno", rekao je voditelj studije, Stefan Moritz.

Publika na koncertu bit će opremljena uređajima koji će omogućiti praćenje kontakata, dok će senzori na stropu dvorane prikupljati i evidentirati podatke o njihovu kretanju.

Svima će se podijeliti fluorescentno dezinfekcijsko sredstvo. "Nakon koncerta ćemo, uz pomoć UV svjetiljki ustanoviti koje površine posebno jako svijetle, što znači da su ih posjetitelji vrlo često doticali", pojasnio je Moritz.

Za sudjelovanje u eksperimentu prijavilo se samo 2210 osoba, što je manje od očekivanih 4000 volontera. Organizatori pretpostavljaju da su takvoj brojci kumovale i neke zakašnjele online prijave.

Projekt, nazvan Restart-19 zajednički su organizirale istočne savezne njemačke države Saska i Saska-Anhalt.

U objema je trenutačno dopuštena organizacija većih događaja s do 1000 sudionika, no pod precizno određenim uvjetima.

Rezultati studije očekuju se u listopadu.

Svi će sudionici prije subotnjeg koncerta organizatorima morati podastrijeti dokaz o negativnom rezultatu testiranja na koronavirus, a za vrijeme koncerta svi će nositi zaštitne maske FFP2.
 


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom